Miten lotat toimisivat tänä päivänä?
Viimeisimmät
Hyvinkään reserviupseerit juhli
Hyvinkään reserviupseerit juhlivat 95-vuotista maanpuolustustyötä
Tammenlehvän Keski-Uudenmaan perinneyhdistys
Suomessa on vireillä iso veteraanityön rakennemuutos
Miehistöstä aliupseeriksi
Miehistöstä aliupseeriksi -kurssi 2024 päättyi juhlavasti pyhäinpäivänä Tuusulassa
Järvenpään RU-kerhon syyskokouksesta
Syyskokouksen aluksi pidettiin hiljainen hetki kahden sotiemme veteraanien muistoksi
Siskot ja Simot ry sai historian ensimmäisen Lotta Svärd -stipendin – 10 000 euron potilla edistetään nuorten ja ikääntyneiden kohtaamisia
Ministeri ja pikkulotta Elisabeth Rehn luovutti järjestyksessään ensimmäisen Lotta Svärd -stipendin Siskot ja Simot ry:lle, jonka tavoitteena on käynnistää laaja-alainen välittämisen kansanliike. Toiminnan ideana on järjestää tapaamisia, joissa nuoremmat sukupolvet kohtaavat tasavertaisesti ikääntyneitä ja ikääntyneet nuorempia henkilöitä.
”Meidän valitsijaraatimme mielestä Siskojen ja Simojen ajatukset kuvastavat stipendien saajista eniten sitä teemaa, johon haemme vastausta: Miten lotat toimisivat tänä päivänä?”, kertoo Lotta Svärd Säätiön toiminnanjohtaja Anne Nurminen.
”Lotta-aatteessa lähimmäisistä välittäminen kulki punaisena lankana läpi lottatehtävien, ja siksi Siskojen ja Simojen ajatus nuorten ja ikäihmisten kohtaamisesta resonoi erinomaisesti lotta-aatteen kanssa. Kohtaamiset ovat tärkeitä tässä ajassa, kun moni ikäihminen kärsii yksinäisyydestä ja moni nuori kokee epävarmuutta tulevaisuutensa suhteen. Kohdatessaan toisensa voivat kumpikin osapuoli saada helpotusta omaan tilanteeseensa”, jatkaa Nurminen.
Siskot ja Simot ry on järvenpääläinen, Eero Väisäsen vuonna 2013 perustama luovan välittämisen yhteisö ja keikkavapaaehtoisuuden edelläkävijä. Se edistää matalan kynnyksen vapaaehtoistoimintaa ja levittää vastuullista välittämistä etenkin ikäihmisistä. Toiminnassa on mukana noin 2500 vapaaehtoista eli Siskoa & Simoa. He järjestävät vuosittain lähes 10 000 kohtaamista. Toiminnassa on mukana 23 kuntaa. Siskot ja Simot järjestää pop up -tyyppisiä tapahtumia eli välittämisen keikkoja. Listalta löytyy esimerkiksi mummodiskoja, pappapiknikkejä ja lettukestejä.
Lisää Siskot ja Simot tietoa löytyy täältä: https://www.siskotjasimot.fi/
Stipendi annettiin saajalleen 24.10.2022 järjestetyssä Lotta Svärd -seminaarissa Helsingissä. Seminaari järjestettiin 24.10.1944 perustetun Suomen Naisten Huoltosäätiö (nykyisin Lotta Svärd Säätiö) kunniaksi.
Stipendihaku oli avoinna kaikille 18 vuotta täyttäneille Suomen kansalaisille tai suomalaisten hyväksi toimiville järjestöille tai yhteisöille. Stipendi on kannustusraha, joka ei edellytä työskentelyä muusta ansiotyöstä vapaana. Lotta Svärd -stipendihaku käynnistyy jälleen ensi vuonna.
Lisätietoja:
Anne Nurminen, toiminnanjohtaja, Lotta Svärd Säätiö, puh. 044 744 2020, anne.nurminen@lottasaatio.fi
Lotta Svärd Säätiö on 1921–44 toimineen lottajärjestön huolto- ja avustustyön suora perillinen. Syksyllä 1944 lotat perustivat Suomen Naisten Huoltosäätiön jatkamaan lottajärjestön huolto- ja avustustyötä. Vuonna 2004 huoltosäätiön nimi muutettiin Lotta Svärd Säätiöksi.
Lotta Svärd Säätiö toteuttaa tehtäväänsä lottajärjestössä palvelleiden naisten laatimien sääntöjen puitteissa huolto- ja avustustyön parissa, avustamalla naisten koulutusta toimimaan kriisitilanteissa ja tekemällä näkyväksi ammatillisen museotyön kautta lottajärjestössä toimineiden naisten työn merkitystä suomalaisen yhteiskunnan rakentamisessa. Säätiön toimipaikka sijaitsee Helsingissä ja Lottamuseo Tuusulassa. Lue lisää: http://www.lottasaatio.fi ja http://www.lottamuseo.fi
Viereisessä kuvassa Siskot ja Simot ry:n perustaja järvenpääläinen Eero Väisänen
Liity jäseneksi
Alla olevilla painikkeilla Reserviläisliiton tai Reserviupseeriliiton jäsenhakulomakkeeseen.