Uudenmaan 39. Maanpuolustuspäivä Karkkilassa
Viimeisimmät
Hyvinkään reserviupseerit juhli
Hyvinkään reserviupseerit juhlivat 95-vuotista maanpuolustustyötä
Tammenlehvän Keski-Uudenmaan perinneyhdistys
Suomessa on vireillä iso veteraanityön rakennemuutos
Miehistöstä aliupseeriksi
Miehistöstä aliupseeriksi -kurssi 2024 päättyi juhlavasti pyhäinpäivänä Tuusulassa
Uudenmaan maanpuolustuspäivä käynnistyi perinteisin menoin Suomen lipun nostolla klo 10:00 Karkkilassa lauantaina 30.9.2023. Lipun käskettyinä nostajina toimivat Karkkilan reserviläisjärjestöistä, Timo Lahti ja Kari Lehtonen. Tätä päivää oli odotettu jo vuodesta 2018, jolloin päivän suunnittelutiimi aloitti ensimmäiset suunnittelupalaverit. Alunperin maanpuolustuspäivää piti viettää Karkkilassa jo 2020, mutta koronan tuomat tapahtumarajoitukset estivät kokoontumisen päivän viettoon 2020 kuten myös 2021. 2022 Mäntsälä hoiti oman vuoronsa suunnitellusti ajallaan ja Karkkila lämmitti uudelleen tapahtumaorganisaationsa ja suunnittelun vuotta 2023 varten. Suunnittelutiimissä ehti moni henkilö vaihtuakin jo tuon pitkän suunnittelumatkan varrella.
Lipunnoston jälkeen oli ohjelmassa seppeltenlaskut Karkkilan sankaripatsaalle sekä Punaisten muistomerkille (keskuspuistossa). Seppeleen laski Karkkilan kirkkoherra, rovasti Hannu Bogdanoff ja Karkkilan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Anna Tallgren. Lippusaatossa olivat Suomen lipun lisäksi paikalliset reserviupseerien, reserviläisten, sotainvalidien veljesliiton ja rintamaveteraanien liput.
Tapahtumapäivän aamuna klo 7:00 alkoi näyttelyalueen rakennustyöt ja eri organisaatioiden telttojen ja esittelypisteiden kasaamiset. Suurimman huomion varasti puolustusvoimien kaluston saapuminen Karkkilan torille. Kun lavetilta ajoi Leopard möreän murinan saattelemana alas, alkoi ensimmäiset kaupunkilaisetkin heräämään torin reunoille ihmettelemään ”tivolia”, joka oli alkanut täyttämään torialuetta hiukan vielä tihkuisessa säässä. Valmistelujen tunnelmaa laski huoli sotilaskodin saapumisesta; sotilaskodin munkit ja kahvit olivat kadoksissa! Näiden logistinen toimitus oli eksynyt jonnekin Tuusulaan ja tulisi valitettavasti myöhästymään päivän startista! Onneksi paikalla oli valmiina Ravintola Soppatykki Hannu Taskisen johdolla. Tarjolla oli perinteiseen malliin hernekeittoa ja toisaalla partiolaiset pystyttivät omaa letunpaistopistettään. Ihan tyhjin vatsoin ei paikalla tarvinnut siis aamustakaan olla.
Silmille sen sijaan oli nähtävää runsain määrin. Poliisien panssaroitua ”Hevi” erikoisauto ja perinteisempi ”Maija”, Tuorilan VPK:n sammutuskalustoauto sekä säiliöautoyksikkö EA-pisteen kera täydensivät Harjukadun aluetta.
Tulli toi paikalle liikkuvan läpivalaisuautonsa ja heidän esittelijänsä kertoivat mihin kaikkeen tällaista erikoisautoa tarvitaan heidän toiminnassaan. Rajavartiolaitos oli myös paikalla kertomassa heidän tämän päivän toiminnastaan Suomessa. MPK Etelä-Suomi esitteli useamman pisteen voimin omaa toimintaansa ja spesiaalina Karkkilassa mm. radioamatöörien signaalitoimintaa.
Maanpuolustuksen järjestökentästä esittelyssä oli luonnollisesti paikalliset Reserviupseerit ja Reserviläiskerhot, Naisten valmiusliitto, Maanpuolustusnaiset Uusimaa sekä uutena järjestönä 2022 perustettu Tammenlehvän Länsi-Uudenmaan perinneyhdistys, joka tulee vaalimaan sotaveteraanien muistoa, kun aiemmat alueelliset veteraaniyhdistykset lakkaavat jäsenien luonnollisen hupenemisen myötä.
KAARTJR Eko-asepisteet ja MPK Eko Aims Laserpistooli olivat niin aikuisten kuin nuorison suosiossa toiminnallisuudellaan, mutta yksi innokkaimpien kokeilijoiden jono muodostui RESUL esittelypisteelle. Pisteellä kokeiltiin Krisse Kuparin johdolla ”SRA” ammuntaa laserasein. Puolustusvoimat esittäytyivät näyttelyalueella Kaartin Jääkärirykmentistä, Karjalan prikaatista, Panssariprikaatista ja Merivoimien Rannikkoprikaatista tulleilla osastoilla. Varushenkilöiden ja henkilökunnan asiantuntevat esittelyt vakuuttivat yleisönsä, joille osalle saattoi tulla jopa hiukan yllätyksenä esittelijöiden todella laaja tietopohja. Puolustusvoimien joukkojen toimintaa koordinoi majuri Jarmo Rytinki Uudenmaan aluetoimistosta.
Paraatijoukot aloittivat kokoontumisen ja harjoittelun torialueen laidalla, joka oli varattu paraatia varten. Paraatijoukkoja johti vihtiläinen majuri evp. Toni Tiilikainen. Paraatijoukoissa oli mukana myös lähes 30 maakuntakomppanian vapaaehtoista taistelijaa. Paraatin lippulinna koostui perinteisesti Uudenmaan reserviupseerikerhojen ja reserviläisyhdistysten lipuista sekä alueellisten veteraanijärjestöjen lipuista. Lisäksi lippulinnassa oli Uudenmaan reserviläispiirien, Reserviupseeriliiton ja Reserviläisliiton liput. Muutaman killan lippu oli myös lippulinnassa. Lippulinnassa oli yhteensä 46 lippua. Paikalliset partiolaiset toivat oman 16- henkisen Raudanreippaat- osaston paraatiin. Uutena kokonaisuutena paraatissa oli mukana Karkkilan lukion 50 opiskelijasta koostunut osasto. Heille yhtenäisen huomioliivin sponsoroi paikallinen autoliike Auto-Kehä. Paraatijoukkojen kokonaisvahvuus oli lähes 150 henkeä.
Hiukan vajaan tunnin harjoittelun jälkeen oli itse paraatin aika, joka alkoi perinteisesti osastojen johtajien ilmoituksilla ja Suomen lipun saapumisella. Suomen lippua kantoi Kai Pykäläinen ja lipun vartijoina toimivat Tuomo Korpela ja Juha Frosterus. Paraati sisälsi tänä vuonna myös kenttähartauden, joka alkoi Karkkilan seurakunnan kanttorin Anne Rahko-Leinon lumoavan kauniilla ”Jumala ompi linnamme”- virrellä. Kenttähartauden piti Karkkilan kirkkoherra, rovasti Hannu Bogdanoff, joka on myös paikallisen reserviupseerikerhon jäsen.
Paraatikatselmuksen jälkeen suoritettiin ohimarssi Tammelantiellä. Pohjanpirtin edustalla oli MPK Etelä-Suomen soittokunta kapellimestarinaan Heino Koistinen. Ohimarssin vastaanottivat Uudenmaan aluetoimiston päällikkö everstiluutnantti Markku Jämsä, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Anna Tallgren ja sotaveteraani Hannes Tuovinen. Lisäksi ohimarssia oli vastaanottamassa vastaanottolavan vierellä veteraani Pekka Frosterus.
Kellontarkasti klo 12.30 ohimarssin johtaja Toni Tiilikainen oli vastaanottolavan kohdalla ja samalla hetkellä ilmavoimat suoritti ylilennon F/A-18 Hornet hävittäjällä. Koska sääennuste päivään oli epävakaa, ei mahdollista ylilentoa oltu mainostettu yleisölle etukäteen. Siksi se yllätti positiivisesti ohimarssia seuranneen yleisön, joka pääsi ihastelemaan ilmavoimien ja paraatijoukkojen kellontarkkaa yhteistyötä. Taivas alkoi muutoinkin antamaan valoa aamun harmauden jälkeen. Ohimarssin jälkeen oli Seurakunnan tarjoama kahvitilaisuus kutsuvieraille Pohjanpirtillä sekä Karkkilan kaupungin tarjoamana Karkkilan Yhteiskoulun ruokasalissa ennen varsinaista pääjuhlaa. Molemmissa tilaisuuksissa oli hyvä tunnelma ja puheensorina täytti pöytäseurueet. Tilaisuuksissa tavattiin vanhoja tuttuja maanpuolustusympyröistä sekä solmittiin uusia ystävyyksiä. Hauskana anekdoottina voidaan mainita, että Karkkilan Reserviupseerikerhon puheenjohtaja mm. tapasi 30 vuoden jälkeen nykyisen majuri Maaluodon, silloisen tuoreen yliluutnantin, joka oli kouluttajana samassa joukkueessa, johon alokas Frosterus astui suorittamaan varusmiespalvelustaan.
Maanpuolustuspäivä huipentui maanpuolustusjuhlaan, joka alkoi MPK Etelä- Suomen soittokunnan ”Jääkärien marssilla”. Tervetuloasanat lausui Karkkilan reserviupseerikerhon puheenjohtaja Juha Frosterus. Tervehdykset maanpuolustusjuhlaan toivat Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Anna Tallgren, everstiluutnantti Markku Jämsä, Uudenmaan reserviläispiirin puheenjohtaja Mats Fagerström, Uudenmaan reserviupseeripiirin puheenjohtaja Tatu Häkkinen, Kaitseliit Harju Malevan päällikkö, kolonelleitnant Arbo Propal ja MPK Etelä-Suomen piiripäällikkö everstiluutnantti evp. Vesa Sundqvist. Tervehdysten jälkeen soittokunta soitti harvemmin kuullun Usko Kempin sävellyksen ”Urheilun juhlaa”. Kappale kuulosti MPK:n soittokunnan soittamana sen verran upealta, että toivoisi kuulevan hiukan useamminkin kyseisen teoksen. Juhlallisen puheen piti kansanedustaja ja sotatieteiden tohtori Jarno Limnéll. Puheessaan Limnéll korosti yhteistyötä laajalti maanpuolustuksessa sekä hengen merkitystä ja maanpuolustustahtoa. Puhetta hiljentyi kuuntelemaan yhteensä lähes kaksisataa päinen kuulijakunta, niin nuoret kuin paikallaolleet veteraanit.
Puheen jälkeen ohjelmassa oli pieni musiikillinen kevennys. Muusikot Seppo Soittila sekä Seppo Lankinen esittivät kahdella hanurilla kolme kappaletta, joissa oli tarina ja kytkös maanpuolustukseen. Kevennyksen jälkeen soittokunta esitti hienon teoksen ”Lakeuden laihoisilla mailla”.
Juhlan varsinaiset päätössanat esitti Karkkilan reserviläisten puheenjohtaja Tuomo Korpela. Korpela luovutti samalla seuraavalle maanpuolustuspäivän pitopaikalle Sipoolle uuden ”kiertokapulan”, Oltermannin sauvan. Päätössanojen jälkeen Karkkilan seurakunnan ”Huru-ukot”- kuoro lauloi ”Veteraanien iltahuuto”- kappaleen MPK Etelä-Suomen soittokunnan säestyksellä ja johon yhtyi vielä Karkkilan yhteiskoulun ja lukion 40- henkinen kuoro. Tämä oli koskettava ”vuoropuhelu”, kun vanhat ukot yhdessä nuorten kanssa lauloivat tämän vahvan viestin jälkipolville sisältävän kappaleen. Maanpuolustusjuhla ja koko päivä päättyivät yhdessä laulettuun Maamme- lauluun.
Teksti: Juha Frosterus
Kuvat: Anu Frosterus-Setälä
Alla Jarno Limnellin juhlapuhe. Videon on kuvannut Juha Liukkonen.
Liity jäseneksi
Alla olevilla painikkeilla Reserviläisliiton tai Reserviupseeriliiton jäsenhakulomakkeeseen.