Viimeisimmät

Sotilastaitoja ja turvallisuusosaamista yhä useammalle

Kansalaisten kiinnostuksessa kouluttautua MPK:n kursseilla ei näy hiipumisen merkkejä, vaan pikemminkin päinvastoin. Viime vuoden ennätyksellinen tulos niin laadullisesti kuin määrällisesti näyttää ylittyvän vuonna 2024, jos tahti jatkuu yhtä reippaana kuin vuoden ensimmäisellä puoliskolla – näissä talkoissa pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla toimivat MPK Etelä-Suomen maanpuolustuspiiri ja Meripuolustuspiiri ovat hoitaneet ruutunsa tähän mennessä mallikkaasti. Ja Meripuolustuspiirin toimialue ulottuu muuten merkittävästi Uudenmaan maakunnan rajojen ulkopuolelle.

MPK:n vapaaehtoiset kouluttajat ja toimijat kuninkaantekijöinä

On hyvä muistaa, että MPK:n sitoutuneet kouluttajat ja toimijat eli vapaaehtoisemme ovat avainroolissa tuloksenteossa toimiessaan harjoituksenjohtajina ja -vääpeleinä, kurssinjohtajina, asevastaavina, ammunnanjohtajina, kouluttajina, varustajina, viestijöinä, muonittajina, esittelijöinä, järjestelijöinä jne.

Tähän kuninkaantekijöiden joukkoon pääsee mukaan muuten pitkin vuotta, sillä hyville tekijöille on aina tilaa. Kouluttajapoolin kasvattaminen on tärkeää, jottei kuorma kasva liian raskaaksi jo rivissä oleville vastuunkantajille. Jos olet ajatellut ryhtyä MPK:n sitoutuneeksi kouluttajaksi tai toimijaksi, niin pääset mukavasti alkuun suorittamalla aluksi sinua kiinnostavat MPK:n perus- ja jatkokurssit, esimerkkeinä vaikkapa taistelu rakennetulla alueella, sotilaspoliisi, esikuntatyöskentely, johtamisjärjestelmä, kyber ja HF. Kerro mielellään jo näitä perus- ja jatkokursseja suorittaessasi, että olet kiinnostunut kouluttajatehtävistä, mutta viimeistään toki kurssit suoritettuasi. Aiemmin hankitun osaamisen perusteella näiden kurssien suorittamislaajuuteen on tarvittaessa mahdollista tehdä tiettyä räätälöintiä tapauskohtaisesti; esimerkiksi hiljattain varusmiespalveluksen suorittaneen rakennetun alueen taistelun tai sotilaspoliisiosaajan olisi tarkoituksenmukaisinta suorittaa pohjille ainakin yksi jatkokurssi, jotta pääsee itse kokemaan, miten MPK:n vapaaehtoiset toimeenpanevat koulutuksen, ja samalla kurssinjohtaja ja kouluttajat pystyvät arvioimaan ehdokkaan käytettävyyden kouluttajatehtävissä. Oleellista onkin käydä keskustelu kurssinjohtajan kanssa tällaisissa tapauksissa jo etukäteen, jotta tarvittava räätälöinti voidaan toteuttaa ja jotta kouluttajat pystyvät huomioimaan tämän harjoituksen aikana. Näin tie alkaakin olla auki aluksi apukouluttajaksi, sitten kouluttajaksi (sitoumuksen teko) ja kouluttajakurssille (MPK K1 -kurssi), jossa kouluttamisen perusteet ja MPK:n tapa toimia.

Jos kiinnostuksesi MPK:n kouluttaja- ja toimijatehtäviin heräsi, niin ota yhteyttä oman alueesi valmiuspäällikköön:

Helsinki: valmiuspäällikkö Janne Pentunen, janne.pentunen@mpk.fi, p. 050 383 4011

Länsi-Uusimaa, Espoo ja Kauniainen: valmiuspäällikkö Juho Tiainen, juho.tiainen@mpk.fi, 050 401 2341

Keski- ja Itä-Uusimaa sekä Vantaa: valmiuspäällikkö Mats Fagerström, mats.fagerstrom@mpk.fi, p. 050 363 2477

Toivotankin sinut lämpimästi mukaan hyvähenkiseen, osaavaan ja motivoituneeseen joukkoon! Olet keskeisessä roolissa edistämässä kansalaisten sotilastaitojen ja turvallisuusosaamisen kehittymistä ja halutessasi sinulla on mahdollisuus edetä kurssinjohtajaksi (MPK K2 -kurssi) ja harjoituksenjohtajaksi (MPK K3 -kurssi). Lisäksi sitoumuksen tehneelle, kouluttajatehtävään (vast) nimetylle tarjotaan majoitus, ateriat, varusteet ja vakuutusturva sekä matkakustannukset korvataan.

Jokaisen harjoitusviikonlopun tulisi olla positiivinen kokemus

Etelä-Suomen maanpuolustuspiirin toimialueena on Uudenmaan maakunta ja sillä on koulutuspaikat Helsingin Santahaminassa ja Tuusulassa Puolustusvoimien kurssikeskuksessa. Lisäksi harjoittelemme toisinaan mm. Porvoossa ja Valkeakosken Sääksmäellä Säres-Centerissä järjestämällä rakennetun alueen taistelun erikoiskursseja.

Nuorten turvakursseilla on monipuolinen ohjelma, josta vastaavat tyypillisesti Maanpuolustuskoulutus MPK, Puolustusvoimat, Rajavartiolaitos, poliisi, pelastus, rauhanturvaajat, kadetit & järjestöt lukuisine vapaaehtoisine kouluttajineen sekä harjoituksen johto- ja tukitehtävissä toimivat vapaaehtoiset. Kuvassa kurssilaiset kiittävät runsain taputuksin vapaaehtoisen palokunnan kouluttajia juuri päättyneestä alkusammutuskoulutuksesta Santahaminassa 27.4.2024. Kuva Vesa Sundqvist, MPK.
MPK:n Turvallisuuspäivä on vakiinnuttanut paikkansa Helsingissä Rautatientorilla isona kokonaisturvallisuustapahtumana toukokuussa viikko ennen koulujen päättymistä. Kuvassa tapahtuman projektipäällikkö, koulutuspäällikkö Tuomas Hauvala neuvonpidossa liikuntapäällikkö Harry Sainion kanssa MPK:n esittelypisteellä lauantaina 25.5.2024. Kuva Vesa Sundqvist, MPK.

Koulutuksen toimeenpanee ja puitteista huolehtii lukumäärältään maltillinen määrä palkattua henkilöstöä (18) ja selkeästi runsaslukuisampi joukko sitoutuneita vapaaehtoisia kouluttajia ja toimijoita (150-200 erittäin aktiivista) – kättä lippaan kaikille vastuunkantajille! – teidän ansiostanne Etelä-Suomen maanpuolustuspiiri pystyy laadukkaasti vastaamaan kansalaisten haluun kouluttautua MPK:n kursseilla Uudellamaalla. Oleellista on, että jokaisen harjoitusviikonlopun jälkeen niin johto-, tuki- kuin järjestelytehtävissä toimineet ja tietysti kurssilaisena osallistuneet kokevat, että olipa hyvä meininki – tulen tänne erittäin mielelläni uudelleen, ja suosittelen kavereillenikin. Vuoden ensimmäisen puoliskon palautteen perusteella juuri näin näyttää käyneen: palaute 4,6 asteikolla 1-5. Tässä lienee yksi niistä juurisyistä siihen, että tämän vuoden koulutustuloksesta on muodostumassa myös määrällisesti kaikkien aikojen paras: oma arvioni on, että MPK saavuttaa reippaasti yli 120 000 koulutuspäivää vuonna 2024.

Grillijuhla käyntiin komeasti palkitsemisilla: Sisupuukko sekä MPK:n hopeiset ja rautaiset ansiomitalit. Tuusulanjärven rannalle kokoontui kaikkinensa satakunta Etelä-Suomen maanpuolustuspiirin sitoutunutta vapaaehtoista seuralaisineen sekä henkilökuntaa. Kuva Birgitta Mitro, MPK.

Kuorma on kova, sillä koulutuksesta vapaita viikonloppuja ei liiemmin ole. Ainoastaan joulun ja uudenvuoden tienoo sekä juhannuksesta heinäkuun loppuun lähikoulutusta ei juurikaan ole tarjolla; poikkeuksen tähän muodostaa tosin heinäkuussa järjestettävä Nijmegenin neljän päivän marssi (4 x 40 km) Alankomaissa. Tänä vuonna tähän kovaan haasteeseen on muuten tarttunut lähes 100 kurssilaista – MPK:n lippu hulmuaa hienosti ulkomailla siis heinäkuun helteilläkin.

MPK:n reserviläiskouluttajat PV:n reservin harjoitusten toimeenpanon tukena

MPK:n ja Puolustusvoimien (PV) strategiseen ja operatiiviseen kumppanuuteen sisältyy yhtenä oleellisena osana MPK:n tuki PV:n reservin harjoitusten (KH & PVVEH) toimeenpanossa. Tänä vuonnakin Etelä-Suomen maanpuolustuspiiri asettaa noin 100 reserviläiskouluttajaansa Kaartin jääkärirykmentin reservin harjoitusten tueksi. Valtakunnallisesti MPK asettaa vuosittain näitä reserviläiskouluttajiaan PV:n tueksi reippaasti yli 1000. Tällä on iso merkitys, kun tarkastellaan sodan ajan joukkojamme ja niiden suorituskyvyn lisäämistä, sillä reserviläisten osuus sodan ajan joukoistamme on noin 95 prosenttia: slogan ”Reserviläinen kouluttaa reserviläistä” pitää enenevässä määrin paikkansa myös Uudellamaalla.

Kuorma on kuitenkin erityisen kova näiden MPK:n reserviläiskouluttajien osalta, sillä he ovat vähintäänkin kolmoishatutettuja: viikonloppuisin MPK:n kurssien toimeenpanijoina, MPK:n reserviläiskouluttajina PV:n reservin harjoitusten toimeenpanon tukena ja toisinaan omassa sodan ajan tehtävässään toimivina. MPK:n reserviläiskouluttajien ansiosta reservin kertausharjoitusten ja puolustusvoimien vapaaehtoisten harjoitusten laatu paranee, ja Puolustusvoimat pystyy tämän ansiosta kohdentamaan omaa palkattua henkilöstöään muihin tehtäviin.

piiripäällikkö

Vesa Sundqvist

MPK Etelä-Suomen maanpuolustuspiiri

Liity jäseneksi

Alla olevilla painikkeilla Reserviläisliiton tai Reserviupseeriliiton jäsenhakulomakkeeseen.