Search
Close this search box.

Reserviläisurheiluliitto

Viimeisimmät

1970 perustetun Reserviläisurheiluliiton (RESUL) tavoitteena oli kilpa- ja kuntourheilun tehostaminen, koulutustoiminnan käynnistäminen, maastourheilumuotojen tukeminen sekä jäsenliittojen päällekkäistoimintojen poistaminen. Tavoite on tänäkin päivänä sama.

RESUL:n toiminnanjohtaja Veli-Matti Kesälahti luonnehtii omaa varusmiespalvelusaikaista liikuntaharrastustaan vaatimattomattomaksi. Sallasta kotoisin oleva Kesälahti suoritti palveluksensa Lapin ilmatorjuntarykmentissä. Hän muistelee, että ilma-aserata tuli kyllä tutuksi, mutta aliupseerikouluaikana Hyrylässä hän ei juurikaan harrastanut liikuntaa.
– Vasta Reserviupseerikoulussa Haminassa oli mahdollisuus lenkkeillä porukan kanssa. Varusmiespalveluksen jälkeen hän on ollut aktiivisesti mukana reserviupseeritoiminnassa ja liittotasolla Suomen Reserviupseeriliiton hallituksen jäsenenä ja varapuheenjohtajana.
– Liikunta ja urheilu on kuulunut kuvioon järjestötehtävissäkin. Olen ollut mukana Etelä-Karjalan reserviupseeripiirin kentän toiminnassa mukana. Etenkin Imatran reserviupseerikerho on ollut aktiivinen sotilastaitoja ylläpitävien jotosten ja ampumakilpailujen järjestäjänä, joka on tietenkin tukenut omaa ampumaharrastusta.

Liitto tarjoaa reserviläisliikuntaa

Varusmiespalveluksen jälkeisen reserviläisliikunnan yksi keskeinen tehtävä on ylläpitää ja kehittää reserviläisten maanpuolustustaitoja. Maanpuolustustaitoihin kuuluvat fyysinen kunto ja kenttätaidot. Kenttätaitoja ovat suunnistus-, ampuma-, kartanluku-, tulenjohto-, johtamis- ja vaellustaidot. RESUL tarjoaa mahdollisuuden ylläpitää edellä mainittuja taitoja niille, jotka kokevat sotilaskunnon ylläpitämisen tärkeänä myös reservissä. Toiminta kentällä perustuu vapaaehtoisuuteen niin yhdistys- kuin piiritasolla.
– Toiminta vaatii tekijöitä. Kokeneita kouluttajia ja ammunnanjohtajia ei kannata kuormittaa liiaksi, vaan mukaan tarvitaan myös uusia ja nuoria tekijöitä. RESUL kouluttaa omat osaajansa.
– Niille, jotka lähtevät armeijan jälkeen opiskelemaan, suosittelen tutustumaan ja hakeutumaan oman opiskelupaikkakunnan kerhoihin mukaan, kannustaa Kesälahti.
RESUL on tehnyt yhteistoimintasopimuksen Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) kanssa.– Se selkiyttää työnjakoa isojen tapahtumien järjestämisessä, joihin on mahdollista saada puolustusvoimien tukea.

Jäsenmäärät kasvussa jäsenliitoissa

RESUL:n jäseninä ovat Maanpuolustuskiltojen liitto ry (MPKL), Reserviläisliitto ry (RES) ja Suomen Reserviupseeriliitto ry (RUL). Viimeisen kahden vuoden aikana näiden jäsenmäärät ovat olleet kasvussa ja se heijastuu myös RESUL:n toimintaan. Ammunnanharrastus on lisääntynyt ja sen myötä kilpailutoiminnalla on myös kysyntää.
– Esimerkiksi jotoksista liikkuu vääriä mielikuvia. Ne eivät ole pelkästään marssitapahtumia, vaan jotoksilla kehitetään sotilastaitoja esimerkiksi erilaisilla tehtävärasteilla.
– Toimintaan mukaan lähteminen on nivelkohta ja se voi tapahtua matalalla kynnyksellä esimerkiksi liikuntapäivässä tai ampumapäivässä. Aktiivinen ampumaharrastus mahdollistaa ja edesauttaa oman aseen hankkimista, muistuttaa Kesälahti.

Ampumaharrastus on juuri nyt suosittua ja toiminnanjohtaja Veli-Matti Kesälahti kiertää seuraamassa kilpailuja aktiivisesti. Kuva Hälvälästä kesältä 2023.

SRA-ammunta myötätuulessa

Hänen mukaansa jäsenmäärän kasvu näkyy erityisesti sovellettujen reserviläisammuntojen (SRA) osalta. – Sovelletun reserviläisammunnan harrastajamäärä on kasvanut valtavasti viime vuosien aikana ja kasvu jatkuu samalla kun kiinnostus reserviläistoimintaan muutenkin on kovaa. Rekisteröityjä SRA-ampujia on jo yli 12 000 ja kurssit täyttyvät sitä mukaa kuin vapaaehtoistoimijamme niitä ehtivät järjestää. Tämä sekä käynnissä ja tulossa olevat kehittämishankkeet, kuten SRA-toiminnan kansainvälistyminen, on näkynyt myös lisääntyneenä resurssitarpeena toimistollamme, kertoo Kesälahti.Kansainvälistyminen kannusti RESUL:n perustamaan kansainvälisen SRA-lajiliiton jäsenjärjestöjensä kanssa vuoden 2023 loppupuolella.

Vahvimmat reserviläiset voimailevat sotilasympäristössä

Etelä-Pohjanmaan reserviläispiiri on jo useamman vuoden ajan kesäisin järjestänyt sotilasteemaisen voimailutapahtuman Vahvin Reserviläinen -kilpailun. SM-kilpailuihin voi osallistua kuka tahansa, joka on Maanpuolustuskiltojen liiton, Reserviläisliiton tai Suomen Reserviupseeriliiton jäsen.

Jos reserviläisliikunta ja SRA-ammunta hyvässä joukossa kiinnostaa, niin tutustu tarjontaan osoitteessa: https://resul.fi.

TEKSTI:ARI PAKARINEN
KUVAT: VELI-MATTI KESÄLAHTI

Liity jäseneksi

Alla olevilla painikkeilla Reserviläisliiton tai Reserviupseeriliiton jäsenhakulomakkeeseen.