Viimeisimmät

Sipoon Reserviläiset ry on perustettu Mikael Agricolan päivänä huhtikuussa 2004. Perustajajäsenet olivat 19-vuotias asevelvollinen, reservin sotilasmestari sekä lottaveteraani. Sekä perustamispäivässä että perustajajäsenten kokoonpanossa on helppo nähdä vahvaa symboliikkaa.

20-vuotisjuhlavuotta 2024 on juhlittu työn merkeissä. Uudenmaan 40. maanpuolustuspäivä näki päivänvalon 5.10.2024 usean vuoden uurastuksen tuloksena. Sää suosi, ja Nikkilässä oli paikalla puolustusvoimien lisäksi runsaasti muita viranomaisia ja maanpuolustusjärjestöjä. Päivään mahtui muutamia erikoisuuksia: ohimarssiin osallistui poliisin ratsuosasto, aamulla esitettiin Kaukokatseinen Mannerheim -elokuva, yleisölle jaettiin erityinen varautumisesite päivän teeman “paikallispuolustus ja varautuminen” mukaisesti, ja lippulinnaankin osallistui ennätykselliset 91 lippua. Päivän kruunasi maanpuolustusjuhla, jossa esiintyivät Chrisu Romberg, Vaskivuoren lukion kuoro sekä MPK Etelä-Suomen soittokunta.

Kesäkuussa järjestettiin jäsenille erillinen juhlatilaisuus Lottamuseolla. Kakkukahvien ja palkitsemisten lisäksi päästiin tutustumaan Lottamuseon näyttelyyn. Kauden päättäjäiset pidettiin juhlavissa puitteissa Helsingin suomalaisella klubilla talvisodan alkamisen muistopäivänä 30.11.2024.

Pelkkää pönöttämistä ei yhdistyksen toiminta ole, vaan vakiintunut toiminta on kaiken ohella pyörinyt täydellä teholla: ampumaleirit pidettiin niin Asikkalassa kuin Padasjoellakin. Vakioampumavuorot pyörivät Klondyken radalla läpi vuoden, myös kesällä. Viikkomarsseja on pidetty joka viikko ympäri toiminta-aluetta, Sipoon lisäksi siis myös Pornaisissa ja välillä muissakin naapurikunnissa. Pidemmille marsseille, kuten Brandenstein ja RESUL Foyr Day March, on myös osallistuttu.

Hieno uusi toimintamuoto ovat myös esitelmätilaisuudet, joita pidettiin kaksi: loppukesästä Töölön suojeluskuntatalolla Veeti Rautamies kertoi kokemuksistaan Ukrainan rintamilla, ja keväällä prikaatikenraali Tuomo Repo ajankohtaista NATO-asiaa.

Sipoon Reserviläiset ry seisoo vakaalla pohjalla ja katsoo luottavaisena tulevaisuuteen. Vuodelle 2025 suunnitelmissa on muun muassa perinteinen kevätyön marssi, jonka päivämääräksi on suunniteltu 1.3.2025.

Haastateltavana Sipoon reserviläisten pj Ossi Ikonen

Kuinka monta oli mukana järjestämässä?

Tapahtumapäivänä vapaaehtoisia oli paikan päällä noin 50 henkeä. Tässä ei ole mukana vielä lipunkantajia eikä näytteilleasettajia, joita oli yhteensä toistasataa. Kaiken kaikkiaan pelkästään tavalla tai toisella järjestelytehtävissä olevia oli helposti 200. Arvokasta tukea ja neuvoja saatiin Mäntsälästä ja Karkkilasta, jotka järjestivät edelliset maanpuolustuspäivät, sekä Järvenpään Reserviläisiltä, jotka hoitivat liikenteenohjauksen.

Kuinka kauan sitten aloititte?

Tapahtuman järjestäminen oli ensimmäistä kertaa työlistalla jo 2019. Koska koronan takia kaksi aiempaa tapahtumaa siirtyivät, päästiin käytännössä aloittamaan vuoden 2021 puolella. Projekti kesti siis kaikkiaan lähes kolme vuotta, viimeisen vuoden ajan tekemistä oli viikoittain ja viimeiset puoli vuotta päivittäin.

Mikä konsepti on Maanpuolustuspäivä?

Uudenmaan Reserviupseeripiirin ja Uudenmaan Reserviläispiirin suurin yhteinen vuosittainen tapahtuma. Tapahtuma kiertää vuorovuosin aina jossakin Uudenmaan kunnassa. Tapahtuma on järjestetty jo 40 kertaa, nyt ensimmäistä kertaa Sipoossa. Sipoon Reserviläiset ja Sipoon Reserviupseerit kantoivat järjestelyvastuun. Puolustusvoimat tukee tapahtumaa merkittävästi, vuonna 2024 Sipoon kunnan panos oli ratkaisevan tärkeä.

Olisiko listaa näytteilleasettajista?

Lista löytyy:

https://www.maanpuolustuspaiva.net/kalustoesittely-ja-nayttelyalue/

Muutama sanan itsestä ja Sipoon reserviläisistä?

39-vuotias kapteeni res ja Sipoon Reserviläisten puheenjohtaja. Liityin mukaan varusmiehenä 2005, kun yhdistys oli uunituore. Vuosi 2024 on jo 20-vuotisjuhlavuotemme. 20 vuoden aikana on moni asia yhdistyksessä ja yhteiskunnassa muuttunut, mutta asenne säilyy. Teemme koko ajan uusia asioita ennakkoluulottomasti. Ilahduttavasti jäsenmäärä on kasvanut jo yli sadan, ja mukaan on tullut myös paljon uusia vastuunkantajia. Toimintamuodothan meillä ovat perinteiset ammunta ja liikunta, mutta myös maastotoiminta ja sen yhteydessä sotahistorian harrastaminen on vahvaa. Tammenlehväsukupolven perinnetyötä on tehty koko ajan, ja tulevaisuudessa sen merkitys kasvaa, kun sotiemme veteraanien ohimarssi on päättymässä. Pidämme yhteyksiä myös saksalaisiin reserviläisiin, jotka nykyään ovatkin liittolaisiamme.

Onko mitään käsitystä kuinka paljon kävijöitä?

Varovainen arvioni on, että toista tuhatta – ainakin.

Haastattelu: Tom Lindblom

Liity jäseneksi

Alla olevilla painikkeilla Reserviläisliiton tai Reserviupseeriliiton jäsenhakulomakkeeseen.