Viimeisimmät
Hyvinkään reserviupseerit juhli
Hyvinkään reserviupseerit juhlivat 95-vuotista maanpuolustustyötä
Tammenlehvän Keski-Uudenmaan perinneyhdistys
Suomessa on vireillä iso veteraanityön rakennemuutos
Miehistöstä aliupseeriksi
Miehistöstä aliupseeriksi -kurssi 2024 päättyi juhlavasti pyhäinpäivänä Tuusulassa
Järvenpään RU-kerhon syyskokouksesta
Syyskokouksen aluksi pidettiin hiljainen hetki kahden sotiemme veteraanien muistoksi
Suomessa on vireillä iso veteraanityön rakennemuutos. Rintamaveteraaniliitto purkautui vuoden 2023 lopussa. Suomen Sotaveteraaniliitto purkaa toimintansa vuoden 2024 lopussa. Sotainvalidien Veljesliiton toiminta on päättymässä vuoden 2025 lopussa, vaikka osa sen piireistä lopettaa jo tämän vuoden lopussa. Vastuu veteraani- ja perinnetyöstä on Valtioneuvoston päätöksellä siirtymässä kokonaan Tammenlehvän Perinneliitolle ja sen 26 alueelliselle perinneyhdistykselle.
Tammenlehvän Perinneliitto on perustettu tätä muutosta varten jo 24.4.2003. Tammenlehvän Keski-Uudenmaan perinneyhdistys ry eli TAKUPERY on yksi 26 alueellisesta perinneyhdistyksestä Suomessa. Se perustettiin 24.5.2022. Yhdistys jatkaa VETRES Keski-Uusimaan 22-vuotista toimintaa rekisteröitynä järjestönä. Yhdistys toimii VETRES-ajan kolmen kunnan, Tuusulan, Keravan ja Järvenpään lisäksi myös Mäntsälän ja Pornaisten alueella.
Koska veteraaneja on vuosi vuodelta vähemmän, ovat myös monet veteraani- ja sotainvalidiliittojen piirit, osastot ja jäsenjärjestöt päättäneet purkaa toimintansa. Tämä merkitse, että myös alueellamme lakkautettujen piirien, osastojen sekä veteraani- ja sotainvalidiyhdistysten kunniakansalaiset ja kannatusjäsenet on heidän suostumuksellaan siirretty TAKUPERYn jäseniksi, jotta heille kuuluvat tukipalvelut ja edut säilyvät ja jatkuvat.
TAKUPERYn vastuu kasvaa
− Olemme vastaanottamassa ja kannamme huomattavan vastuun, kuvaa yhdistyksen puheenjohtaja Jari Anttalainen.
− Tärkeimpänä tehtävänämme on huolehtia kunnissamme asuvista sotasukupolven edustajista, veteraaneista, puolisoista, leskistä ja lotista edelleen. Huolehdimme heidän edunvalvonnastaan ja tukityön jatkumisesta, painottaa TAKUPERYn puheenjohtaja Jari Anttalainen.
Osa sotasukupolven edustajista asuu edelleen kotona, osa hoivakodeissa. He ovat jo 94–103-vuotiaita ja heitä on alueemme kunnissa noin 60. He kaikki tarvitsevat hyvinvointialueiden – Keusoten eli Keski-Uudenmaan ja VaKe:n eli Vantaa-Keravan tuottamien sosiaali- ja terveyspalvelujen lisäksi myös muita, yksityisten tuottamia hyvinvointi- ja virkistyspalveluja.
− Yhdistyksemme jäsenjärjestöjen veteraaniyhdyshenkilöt ovat säännöllisesti yhteydessä heihin tai heidän omaisiin tai avustajiin. Veteraaniyhdyshenkilömme opastavat heitä mm. avustushakemustan laadinnassa, jotta he saavat tarvitsemiaan palveluita kotiin, hoivapaikkaan tai sinne, missä he ovat. Näitä palveluja ovat esimerkiksi yksityiset kuntoutus-, siivous- ja kotona selviytymisen tukipalvelut ja vaikkapa silmälasien hankinta.
− Perinneyhdistyksemme toisena, merkittävänä tehtävänä on veteraaniperinteen vaaliminen ja siirtäminen uusille sukupolville, erityisesti nuorille, painottaa Anttalainen. Tämän osuus painottuu tulevaisuudessa, kun veteraanien määrä vähenee.
− Tulee vääjäämättä se päivä, jolloin veteraaneja ei enää ole. Silloin veteraaniperinnetyö saa uusia muotoja. Huolehdimme puolisoista, leskistä ja lotista. Heitä on vielä 2030-luvulla.
Myös paikallisten perinnetoimikuntien merkitys kasvaa
Paikallisen perinnetoimikunnan toimintaan osallistuvat kunnan tai kaupungin, seurakunnan tai seurakuntien lisäksi myös kunnan alueella toimivat veteraani-, perinne- ja kotiseutujärjestöt, maanpuolustus- ja reserviläisjärjestöt, partiolaiset ja esimerkiksi nuorisovaltuuston edustajat sekä muut yhteisöt ja tukijat.
Yhdistyksemme perinnetoimikunnat varmistavat, että kaikki kunnassa asuvat kunniakansalaisemme saavat tarvitsemaansa tukea. Kunnat ovat avustuksin delegoineet veteraani- ja perinnejärjestöille mm. hyvinvointiseteliavustusten jaon. Käytännössä tätä työtä kunnissa tekevät veteraani- ja perinnejärjestöt sekä niiden veteraaniyhdyshenkilöt ja sosiaalineuvoja. He huolehtivat yhdessä omaisten ja avustajien kanssa siitä, että veteraani, puoliso, leski tai lotta saa juuri sitä palvelua, jota hän tarvitsee ja toivoo.
Veteraanien muistoa kunnioittavia perinnejuhlia
Perinnetoimikunnat vaalivat kunnissa veteraaniperinteitä järjestämällä veteraanien muistoa kunnioittavia kansallisia juhla- ja muistopäiviä ja niiden ohjelmia. Perinneyhdistys ohjaa ja tukee toimikuntien käytännön työtä.
− Tavoitteemme on, että veteraaniperinnetyö sisältyy tulevina vuosina myös peruskoulujen, lukioiden ja muiden oppilaitosten opetussuunnitelmiin, pohtii puheenjohtaja Anttalainen.
Ensimmäinen jäsenkirje ja esite joulukuussa
TAKUPERY julkaisee joulukuussa historiansa ensimmäisen jäsenkirjeen sekä esitteen.
– Haluamme kertoa 25 jäsenjärjestöllemme ja niiden jäsenille kuin myös perinnetoimikuntien yhteistyötahoille, kunnille ja seurakunnille, mitä me teemme, mitä tavoitteita meillä on ja mistä vastaamme. Yhteistyötahoja on paljon, joten tiedotamme ja jaamme materiaaleja alueellamme, vahvistaa puheenjohtaja. Meiltä voi myös pyytää tietoa sähköpostitse tai verkkosivujen kautta. Toivomme, että mahdollisimman moni kiinnostuu ja haluaa osallistua toimintaamme.
Yhdistys ja sen perinnetoimikunnat osallistuvat esimerkiksi Suomen itsenäisyyspäivän 6.12., Talvisodan päättymisen muistopäivän 13.3. ja Kansallisen veteraanipäivän 24.7. juhlallisuuksien toteutukseen kunnissa.
Lisätietoa Tammenlehvän Keski-Uudenmaan perinneyhdistyksen toiminnasta ja tapahtumista:
https://sotiemmeperinne.fi/keski-uusimaa
Tammenlehvän Keski-Uudenmaan perinneyhdistys ry-Facebook.
Ota yhteyttä, kerro yhteistyöideoita, anna palautetta ja tule mukaan:
keski-uusimaa@tammenlehva.fi
Teksti ja kuvat: Merja Kukkonen
Tammenlehvän Keski-Uudenmaan perinneyhdistys ry
tiedotusvastaava
keski-uusimaa@tammenlehva.fi
meku.kukkonen@outlook.com
Liity jäseneksi
Alla olevilla painikkeilla Reserviläisliiton tai Reserviupseeriliiton jäsenhakulomakkeeseen.