Search
Close this search box.

30-vuotissynttäreitään

Viimeisimmät

Turvakurssin Kilta ry perustettiin ensimmäisen Suomessa järjestetyn Kansalaisen turvakurssin osanottajien aloitteesta 9.11.1992. Tällöin avautui siviileille, myös naisille, ensi kertaa mahdollisuus osallistua vapaehtoiseen maanpuolustukseen. Killalla oli siis aihetta juhlaan marraskuussa.

Killan syntymäpäivää vietettiin Järvenpään Rintamaveteraanien, killan kummiyhdistyksen majan tiloissa Järvenpäässä.  Killan toiminta-alueena on ensisijaisesti keskinen Uusimaa. Jäsenistöä tulee laajemmaltakin, Helsingistä, Vantaalta, Mäntsälästä, Hyvinkäältä, myös Hämeen puolelta. 

Kilta toteuttaa vapaaehtoisen maanpuolustuksen koulutusta ja luentoja omille kiltasisarille kuin -veljille, ajoittain myös suurelle yleisölle. Koulutus- ja kurssiteemat ovat juhlavuoden aikana olleet ajankohtaisia. Ohjelmassa on ollut mm. varautumiskoulutusta (72 h), Mil Safari, Killan Elojuhla ja perhepäivä yhdessä veteraanien kanssa, tutustuminen Rauhaturvaamisen museoon Haminassa, veteraanien tukemista kahvituksin, keskusteluin, majan siivoustalkoin ja lipaskeräyksin. Nykyisestä jäsenistöstä hieman yli puolet on naisia. Killan jäsenten koulutus toteutuu joko omana tai yhteistyössä alueen maanpuolustusjärjestöjen, Maanpuolustuskoulutuksen (MPK), Naisten Valmiusliiton (NVL) ja muiden kumppanien kanssa.

Maanpuolustuskiltojen liiton liittohallituksen puheenjohtaja Marko Patrakka luovutti Killalle ”Maanpuolustus yhteinen asiamme” -levykkeen tunnustuksena aktiivisesta ja tuloksekkaasta toiminnasta. Maanpuolustuskoulutuksen Etelä-Suomen piiripäällikkö Vesa Sundqvist onnitteli valtakunnan ensimmäisen Kansalaisen turvakurssin Kiltaa MPK:n levykkeellä. Naisten Valmiusliiton Uudenmaan Alueneuvottelukunta ja ystävät alueemme maanpuolustus- ja perinneyhdistyksistä huomioivat Killan merkkipäivän.
− Meille merkitsi todella paljon se, että kutsuvierastilaisuuteemme saapui keskeisimpien yhteistyökumppaniemme edustajia. Haluan välittää heille tässäkin vielä lämpimät kiitokset, sanoo Killan puheenjohtaja Outi Joutseno.

− Jäsenistölle suunnattu juhla oli ihan kiltamme näköinen, hauska ja mieleenpainuva ja täynnä lämminhenkisiä keskusteluja. Ohjelmassa oli orkesterimusiikkia, pikkupuheita, Antti Mäen ideoima ja ohjaama runoelmamusiikkinäytelmä, historiaa sanoin, albumein ja valokuvanäyttelyin. Illan päätteeksi tarjolla oli perinteisesti vielä musiikkia, karaokea ja tanssia. Myös juhlan koristelut lisäsivät tunnelmaa, ulkovalaistusta ja opastusta myöten, kuvaa Killan sihteeri Merja Kukkonen iloisena.  

Kiltajuhlan tarjoiluihin sisältyi tervetulojuomana Killan oma Kiltaryyppy, joka aikoinaan valittiin useista jäsenten tekemistä ehdotuksista. Sen rinnalla oli tarjolla alkoholiton myös killan itse luoma juoma, Hurman hyöky pikkusuolaisten cocktailpalojen, piirakoiden ja juhlakakkupöydän herkkujen kera.

TEKSTI MERJA KUKKONEN  Turvakurssin Kilta ry, sihteeri 

Liity jäseneksi

Alla olevilla painikkeilla Reserviläisliiton tai Reserviupseeriliiton jäsenhakulomakkeeseen.