Search
Close this search box.

Henri Taussi vahvimmaksi

Viimeisimmät

Periksiantamattomuus pääosissa Ylihärmässä – Suomen vahvimmat reserviläiset kruunattu

Kesälomakauden jälkeen odotetuin hetki oli käsillä. Reservin väkevimmät hiovat sotakirveitään omissa kammioissaan. Osa porukasta maisemoi tonttia nostelemalla puolen kuution kiviä penkereiltä, muutamien keskittyessä loman jälkeisen painonsa alasvetoon, jotta punnituksen koittaessa kilpailuaamuna sattuisi kohdilleen suunniteltu sarja.

Reservin vahvimmat miehet ja naiset saapuivat elokuisena aamuna Ylihärmään ”tasaaselle” mittelemään kirkkaimmasta kruunusta. Voimailulajit ovat viime vuosina saavuttaneet kansan keskuudessa suuren suosion ja myös reservin vahvimman tittelistä kisattiin jo neljännen kerran.

Vuoden 2023 suomenmestaruudesta saapui taistelemaan viisi vahvaa naista ja viisitoista väkevää miestä. Kaukaisin kilpailija saapui aina Rovaniemeltä saakka. Oli ilahduttavaa huomata, että kilpailijajakauma kattoi hienosti koko maan. Kisapaikkana toimi tuttuun tapaan Ylihärmän Anssin Jussin Areenan piha-alue, jonka maanpuolustusmyönteinen Härmän Kylpylä on luovuttanut vuosittain veloituksetta Etelä-Pohjanmaan Reserviläispiirien käyttöön.

Anssin Jussin Areenan miljöö on kilpailun järjestämiseksi mitä mainioin. Kilpailupaikan välittömästä läheisyydestä Härmän Kylpylästä löytyy majoitustilat maittavine ruokineen kilpailijoille ja huolto- / kannustusjoukoille. Lisäksi kilpailualueen ympäristö vihreine hyvin hoidettuine nurmikenttineen on esteettisesti hyvin kaunis. ”Ei silimä pökkää mihinkään”, kuten Etelä-Pohjanmaalla sanotahan.

Kilpailunjohtajan stressikäyrää loivensi hiukan säämeditaatiokeskus Forecan lupaus hienosta säästä. Vahvin Reserviläinen – kilpailut on käyty vuosittain vaihtelevissa olosuhteissa. Joskus sataa ja joskus paistaa. Tällä kertaa sattui suorastaan paahtavaa hellettä koko kilpailujen ajaksi. Niinhän sen olla pitääkin. Vahvin Reserviläinen formaatti on luotu simuloimaan taistelijan rasitusta taistelukentällä. Maanpuolustusta suorittaessakaan ei ole mahdollisuutta pitää sadetta tai odottaa että varjo lankeaa.

Monipuolisia kilpailijoita

On ilahduttavaa huomata, että eksoottisilla voimailulajeilla on vuodesta toiseen vankka kannattajakuntansa. Reservin voimaa saapui mittauttamaan tänä vuonna sekä aikaisempien vuosien kilpailuista tuttuja kasvoja, että uusia tuttavuuksia. Kilpailijoiden kanssa syntyy vahva yhteys heti aamun ensimmäisestä kohtaamisesta lähtien, joka kantaa tukien suoritusten aikana aina palkintojen jakoon saakka. Luottamus järjestäjän ja kilpailijoiden välillä ansaitaan huolehtimalla kilpailijoiden turvallisuudesta ja hyvinvoinnista koko päivän ajan.

Kilpailijoiden taustat erilaisten harrastusten ja mahdollisten aikaisempien kilpailumenestyksien suhteen ovat hyvinkin erilaisia. Siitä huolimatta kokemus on opettanut, että kilpailijoiden harrastuneisuuden tai kilpamenestyksen perusteella voittajaa ei pysty ennustamaan. Kyseisen kilpailupäivän kunto ja suoritukset tekevät voittajan. Avainsanat menestymisen tielle ovat tahto, sitkeys ja voima.

 

Sarjojen voittajat yhteiskuvassa, Henri Taussi keskellä

Ei tuumaakaan tappelematta

Kilpailujärjestyksen arvonnan jälkeen käynnistyvät varsinaiset suoritteet. Kilpailut viedään aikaisempien vuosien tavoin arvotussa kilpailujärjestyksessä koko kilpailun ajan siten, että naisten kevyimmästä sarjasta aloitetaan ja sitten siitä painoluokissa ylöspäin soljuvasti. Miesten kohdalla sama homma, ensin kevyet miehet, keskisarja ja lopuksi ladonoven kokoiset. Kilpailut aloitetaan sotilasajoneuvon vedosta.

Miesten 5500kg painoinen maastokuorma-auto eli Proto-Sisu kuului olevan tahmeampi kuin viime vuonna. Useammasta suusta kuultuna viimeiset metrit olivat fyysistä murhaa ja aikaisemman vuoden tulokset tippuivat monilla noin 10 sekuntia. Proton jarruihin ei ollut kajottu, vaan tämä selittyy sillä, että autojen vetopaikka oli noin 5 metriä eri kohdassa kuin aikaisemmin. Ei siis mitenkään harkittua jäynää järjestäjän toimesta, vaan puhtaasti kohtalon ivaa ja rouva fortunan aiheuttama sattumus tällä kertaa.

Toisena lajina oli kummankin sukupuolen edustajien selvitettävänä kenttätykkien lisäpainoilla kuormattujen tykin lavettien toistonosto. 

Viimeisenä lajina oli edellisvuoden tapaan turhia luuloja pois ottava vesikanisterien kanto päättymättömällä asfalttikentällä. Moni kuvittelee, että eihän kanisterien kanto ole paha, mutta voin vakuuttaa, että kyllä se aika paha on paahtavassa helteessä viimeisenä lajina. Varsinkin, kun jokaiselta kilpailijalta tuppaa jäämään pala kämmenten nahkaa kahvoihin. Jalat ja kädet on jo tuossa kohtaa kilpailua hapotettu eli kyseessä on pitkälti taistelutahdon mittaus. Kipua pitää sietää erityisen hyvin menestyäkseen viimeisessä koitoksessa. Naiset kantavat taistelijan pyörässä kehää 50kg taakka käsissään kaikissa sarjoissa ja miehien kohtaloksi koituu puolestaan 100kg taakka.

Kilpailunjohtajan synkän mielikuvituksen tuote on luotu simuloimaan kovan SA:n eli sodan ajan tarpeita kantaa taakkoja taistelutilanteessa, oli sitten kyseessä vesikannut, polttoaine, ammukset tai vaikka haavoittunut taistelukaveri, niin aina kannetaan. Allekirjoittaneen arvio lajista sitä kehittäessä oli, että jos 100 metriä joku kantaa, niin on todella kova suoritus. Miehissä nähtiin ”satasen kerhoon” liittymisiä useampiakin ja naisissakin yksi. Arvostan!

Sarjan +100 kg paras Henri Taussi, Kirkkonummen Reserviupseerikerho

Suomenmestarien on helppo hymyillä

Taistelu on käyty ja mestarit on selvillä. Vahvin Reserviläinen SM –kilpailussa kirkkaimman kruunun nappasivat:
1. Heidi Reijo, Lahden Reserviläiset – Naiset (-75kg)
1. Anni Jaatinen, Revonlahden Reserviläiset – Naiset (+75kg)
1. Frank Hagström, Kokkolan Reserviläiset – Miehet (-80kg)
1. Petteri Mäntymaa, Akateeminen Maanpuolustusyhdistys – Miehet (-100kg)
1. Henri Taussi, Kirkkonummen Reserviupseerikerho – Miehet (+100kg)

Puolustusvoimat ja MPK vahvasti mukana

Suuret kiitokset Pohjanmaan aluetoimiston päällikkö evl Pasi Heinualle hienosta suhtautumisesta reserviläisten kenttäkelpoisuuden ylläpitämiseen ja edistämiseen tähtäävän Vahvin Reserviläinen – kilpailun suhteen.

Pohjanmaan Maanpuolustuskoulutusyhdistyksestä saatiin jälleen vahvaa tulitukea kilpailijoiden varustamiseen. Yhteistyö on aina saumatonta ja laadukasta. Paljon puhuvaa on se, että varusteet toimitettiin aamulla kilpailukentälle minuutin tarkkuudella. Minuutin tarkkuutta ei varsinaisesti vaadita, mutta kertoo kyseisen järjestön asioiden hoidosta selvää kieltä. 

Lisäksi toivon, että hienosti taistelleiden ja kovan panoksen kilpailuihin antaneiden kilpailijoiden kotiyhdistykset muistavat näitä taistelijoita jollain tapaa. He ovat ansainneet kaiken mahdollisen kunnian kovalla työllään ja periksiantamattomuudellaan. Täytyy muistaa, että hyväkuntoinen motivoitunut reservi on maamme maanpuolustuksen selkäranka.

Suurella ylpeydellä tyytyväisenä onnistuneista kisoista kirjoitteli Vahvin Reserviläinen -konseptin ”isä”

Jani Syvänen
Toiminnanjohtaja
Etelä-Pohjanmaan Reserviläispiirit

Kuvat: Ressukuva/ Pasi Lindroos

Liity jäseneksi

Alla olevilla painikkeilla Reserviläisliiton tai Reserviupseeriliiton jäsenhakulomakkeeseen.