Search
Close this search box.

Blogi

Puheenjohtajan kynästä

20.3.2023

Viimeisen kirjoitukseni jälkeen on maanpuolustuksen kentällä tapahtunut runsaasti erilaisia asioita. Isoimpana asiana varmasti Suomen NATO-tieltä poistuneet (tai poistumassa olevat) kivet, jotka myös Unkarin ja Turkin ratifiointipäätöksinä tunnetaan. Tätä kirjoittaessani olemme saaneet tiedon sekä Unkarista että Turkista, että maiden parlamentit ovat ottamassa Suomen NATO-hakemuksen käsittelyyn. Unkarin parlamentti käsittelee hakemusta 27.3. ja Turkin parlamentti käsittelee hakemuksen ennen siirtymistään vaaleja edeltävälle tauolle. Tuon käsittelyn päivää en edes kaivamalla löytänyt. Oli päivä mikä tahansa: kansainvälinen paine on molemmilla mailla ollut varmasti kova, ja kumpikaan ei varmasti halua olla viimeinen hyväksyjä Suomen NATO-hakemuksen kohdalla. Ruotsin tie näyttää hieman kivisemmältä: kuunnellessani Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğanin puheenvuoroa hänen tavatessaan tasavallan presidentin Sauli Niinistön oli sanoma vielä varsin negatiivinen. Seuraamme sekä Suomen että Ruotsin tilannetta suurella mielenkiinnolla.

Reserviläisen näkökulmasta elämme myös jännittäviä aikoja NATO-mietintöjen osalta. Julkisista lähteistä luettaessa on selvää, että Puolustusvoimilla tulee olemaan henkilöstön kanssa jos ei suuria niin ainakin jonkin kokoisia vaikeuksia. Kaikkien tehtävien täyttäminen sekä NATO:n että Puolustusvoimien omassa organisaatiossa on haastava tehtävä. Tähän on jo vastattu kasvattamalla kadettikurssien kokoa. Menneiden kadettikurssien vahvuuksien osalta ei voitu mitenkään ottaa huomioon tätä nopeasti edennyttä hakuprosessia, ja nyt tarpeeseen valitut kadetit eivät valmistu niin nopeasti, kun tarve olisi. Lisäksi myös ylempiä sotilasarvoja omaavia henkilöitä sekä siviilityöntekijöitä tullaan tarvitsemaan erilaisissa tehtävissä. Seuraamme suurella mielenkiinnolla miten Puolustusvoimat ja Suomi valtiona pystyy vastaamaan tähän kasvaneeseen henkilötarpeeseen.

Mikä tulee sitten olemaan reserviläisten osuus NATO-tehtävien hoidossa? Kertausharjoitukset ja vapaaehtoiset harjoitukset ovat asia eriksensä. Mahdolliset työtehtävät eri toimintojen osalta ovat mietityttäneet reserviläiskenttää kovasti. Reservi on täynnä monenlaista osaajaa, ja innokkaita löytyy kysyttäessä varmasti iso joukko. Yleisesti on tiedossa, että asiasta on keskusteltu eri tahojen kesken. ”Katsotaan” sanoi reserviläinen, kun tilannetta seurasi.
Venäjän aloittama hyökkäyssota jatkuu edelleen Ukrainassa. Jokainen meistä on seurannut varmasti suurella mielenkiinnolla asiaan liittyvää uutisointia ja tilanteen kehittymistä. En lähde tässä puheenjohtajan kirjoituksessani analysoimaan tilannetta sen enempää, palstatila loppuu muuten käsiin saman tien. Tyydyn vain toteamaan, että Venäjä ei ole yrityksistä huolimatta onnistunut saamaan aikaiseksi mitään mainittavaa sotilaallista voittoa tai saavutusta missään päin Ukrainaa. Tästä kaikki kunnia Ukrainan kansalle, joka taistelee erittäin ansiokkaasti omalla maaperällään. Lisäksi maininnan arvoinen asia on presidentti Putinista annettu kansainvälinen pidätysmääräys. Silmukka kiristyy.

Minut kutsuttiin osallistumaan Nurmijärvellä perjantaina 17.3. reservin luutnantti Vilhelm Haikalan siunaustilaisuuteen. Teikarsaaren taistelussa vuonna 1944 kaatunut Vilhelm löytyi etsintöjä suorittaneiden toimesta. Kotimatka kesti 79 vuotta. Tärkein asia on, että kotimatka päättyy oman kotikunnan sankarihautausmaalle, oman kotimaan multiin. Kiitämme mitä suurimmin luutnantti Haikalaa isänmaan puolustamisesta ja siitä suurimmasta annetusta uhrista isänmaan eteen. Me kiitämme, me emme unohda. Kiitos myös Nurmijärven Reserviupseerikerho ry:lle kutsusta siunaustilaisuuteen. Edustus kerhosta sekä Nurmijärven Reserviläiset ry:stä oli sydäntä lämmittävää.

Piirin omista toiminnoista on hyvä näin tämän kirjoituksen osana mainita jälleen Taistelukoululla pidettävät esitelmät, jotka tehdään yhdessä Uudenmaan Reserviläispiiri ry:n kanssa. Esitelmäaiheet ovat varsin mielenkiintoisia ja suosittelen niihin osallistumista joko paikan päällä tai etänä etäyhteyksiä käyttäen. Tuoreimmat tiedot esitelmien osalta löydät Uudenmaan reservipiirien yhteisiltä Internet-sivuilta osoitteesta uudres.fi . Uudenmaan Reserviupseeripiiri ry jatkaa aktiivista toimintaansa Uudenmaan alueen reserviupseeriyhdistysten hyväksi.

Kesä lähestyy kovaa vauhtia, mutta maanpuolustus ei lepää laakereillaan. Toivotan kaikille hyviä ja hienoja maanpuolustushetkiä keväälle!

Tatu Häkkinen
Puheenjohtaja
Uudenmaan Reserviupseeripiiri ry

Liity jäseneksi

Alla olevilla painikkeilla Reserviläisliiton tai Reserviupseeriliiton jäsenhakulomakkeeseen.