Blogi

Maanpuolustus kokonaisuutena kiinnostaa

30.9.2022

Jokainen meistä on seurannut maailman tapahtumia lähiaikoina varmasti entistä suuremmalla mielenkiinnolla. Venäjän helmikuussa aloittava hyökkäyssota Ukrainaan jatkuu edelleen. Me kaikki olemme varmasti samaa mieltä siitä, että on sota hirveä asia ja jokainen toivoo tilanteelle mahdollisimman nopeaa loppua. Valitettavasti totuus tilanteen rauhoittumisesta tuntuu olevan jotain muuta. En lähde spekuloimaan viime päivien tapahtumilla kuten muunmuuassa Nord Stream-kaasuputkien sabotaaseilla, mutta yleistilanne ei ole parantunut, päinvastoin. 

Tilanne on tuonut tullessaan myös positiivista kehitystä varsinkin maanpuolustuksen eri toimintoihin. Maanpuolustus kokonaisuutena on ruvennut kiinnostamaan ihmisiä paljon normaalia enemmän, Puolustusvoimat on saanut lisärahoitusta uusia hankintoja varten… näin muutamia mainitakseni. Tärkein juttu näin piirin ja sen jäsenyhdistysten näkökulmasta on kuitenkin se, että suurimmassa osassa yhdistyksiä jäsenmäärä on kääntynyt kasvuun. Näin myös Uudellamaalla. Vuoden 2021 lopussa Uudenmaan Reserviupseeripiiri ry:n jäsenyhdistysten yhteenlaskettu jäsenmäärä oli hieman alle 2000 reserviupseeria. Nyt olemme päässeet yli 2100 reserviupseerin rajapyykin. On muistettava, että reserviupseereita on luonnollisista syistä vähemmän kuin muita reserviläisiä ja kasvu ei niinsanotusti päätä välttämättä huimaa, kun lukuja verrataan reserviläisyhdistysten jäsenkasvuun. Tätä silmälläpitäen jäsenkehitys piirin jäsenyhdistyksissä on kuitenkin ollut varsin hienoa katsottavaa. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin! 

Suomen Reserviupseeriliiton liittokokous järjestetään 19.-20.11. Jyväskylässä. Kokouksessa käsitellään muunmuuassa liiton kolmivuotissuunnitelma sekä valitaan liiton puheenjohtaja. Nykyiselle puheenjohtajalle Aaro Mäkelälle ei ollut määräaikaan mennessä asettunut vastaehdokkaita. Piirin jäsenyhdistykset lähettävät edustajansa liittokokoukseen tai antavat toiselle piirin jäsenyhdistykselle valtakirjan, yleisohjeet sekä ohjeet mahdollisia äänestystä vaativia tilanteita varten. Viikonlopun ohjelma on mukavan maanpuolustustäytteinen, joten hieno viikonloppu meillä kaikilla paikalle saapuvilla on varmasti edessä. 

38. Uudenmaan Maanpuolustuspäivä järjestetään 1.10. Mäntsälässä. Tämä Uudenmaan reservipiirien yhteisesti järjestämä maanpuolustusaiheinen päivä on Uudenmaan sekä koko Suomen mittapuulla tarkasteltuna aivan ainutlaatuinen. Millään toisella samaa aihetta käsittelevällä, vapaaehtoisuuteen pohjautuvalla päivällä ei ole yhtä pitkää historiaa kuin Uudenmaan Maanpuolustuspäivällä. Päivä koostuu maanpuolustuksellisesta ohjelmasta: aamulla suoritetaan lipun nosto sekä seppelten lasku sankarihaudoilla. Tämän jälkeen tapahtuman kävijät voivat tutustua Puolustusvoimien kalustoon sekä seurata paraatikatselmusta sekä ohimarssia. Päivän kruunaa maanpuolustusjuhla, johon kaikki halukkaat ovat tervetulleita. 

Maanpuolustuspäivän virallisina järjestäjinä toimivat Uudenmaan reservipiirit (Uudenmaan Reserviupseeripiiri ry ja Uudenmaan Reserviläispiiri ry). Tapahtuman järjestelyvastuu annetaan vuosittain valitun tapahtumapaikan reserviyhdistyksille. Mäntsälän Maanpuolustuspäivän järjestelyvastuussa ovat Mäntsälän Reserviupseerikerho ry ja Mäntsälän Reserviläiset ry. Kiitän tässä vaiheessa mitä suurimmin yhdistyksien yhteistä järjestelyorganisaatiota sekä yhdistysten kaikkia päivän järjestämiseen osallistuneita aktiiveja päivän järjestämisestä. Nähdään Mäntsälässä 1.10.! 

Maanpuolustusvuosi alkaa kaartumaan loppuneljännestä kohti. Ei kuitenkaan päästetä intoa laskemaan. Tekemistä riittää itse kullekin maanpuolustuksen saralla. Kertausharjoitukset, MPK:n vapaaehtoiset kurssit, yhdistysten järjestämät tapahtumat ja monet muut maanpuolustukselliset toiminnot jatkavat toimintaansa. Mukaan vaan aktiivisesti, oman jaksamisen ja ennättämisen rajoissa!

Tatu Häkkinen
Puheenjohtaja
Uudenmaan Reserviupseeripiiri ry

Liity jäseneksi

Alla olevilla painikkeilla Reserviläisliiton tai Reserviupseeriliiton jäsenhakulomakkeeseen.