Search
Close this search box.

Blogit

Vaiherikas vuosi takanapäin

6.12.2021

Kädessäsi on nyt viimeinen paperiversion Oltermanni- lehti. 40 vuosikertaa lehti ilmestyi perinteisessä lehtimuodossa. Tästä lehdestä löytyy myös laaja kirjoitus lehden historiasta. Vuosien aikana monesti lehdellä on ollut talouden kanssa haasteita, muutamaksi vuodeksi tauollekin on lehti jossain vaiheessa laitettu. Jatkuvasti nousevat postituskustannukset osaltaan ajoivat piirit tekemään päätöksen lehden paperiversion lakkauttamisesta. Myös perinteisen painetun median siirtyminen yleisemmin digimaailmaan ja koronan aiheuttama digiloikka antoivat uskon siihen, että lehdestä ollaan kiinnostuneita myös digiversiona. Uusi verkkojulkaisu ei ole näköislehti, vaan kuten esimerkiksi iltapäivälehdet helposti selailtava. Toivotaan, että jatkossakin kiinnostus lehteen säilyy ja mahdollisuuksien mukaan juttuja julkaistaan jatkossa useamminkin kuin neljä kertaa vuodessa.

Tänä vuonna on harjoiteltu ja onnistuneesti saatu järjestettyä toimintaa etänä ja hybridinä. Monenlaiset toimintatavat ovat mahdollistaneet yhä useampien osallistumisen toimintaan. Kokousten järjestäminen etäyhteyksillä alkaa olla jo normaalia toimintaa ja sitä tultaneen jatkamaan myös koronan jälkeisessä maailmassa. Erilaiset koulutukset, esitelmät ja luennot saadaan helposti isonkin kuulijamäärän tietoisuuteen etäyhteyksillä. Monta tapahtumaa, joihin ei ole kutsuttu, on ollut mahdollista seurata etäyhteydellä, hyvä mahdollisuus tämäkin. Perinteiset Taistelukoulun esitelmätkin saatiin käyntiin marraskuussa ja hybridinä tietysti, kovin ohuella osallistujamäärällä tämä syksyn ensimmäinen kuitenkin. Reserviläispiirin syyskokouksen osallistujamäärä lienee ennätys, sekä paikalla olijoita että etänä osallituneita oli mukana todella runsaasti.

Etämarssit ovat tulleet jäädäkseen, toki vuoden aikana saatiin monia perinteisiä marsseja normaalistikin järjestettyä. Hyvä keino saada kiireistä väkeä kuntoilemaan tällä keinolla. Ensi vuonna marssitoiminta tulee jatkumaan aktiivisena, useita marsseja on tarjolla. Tärkeimpänä alueellamme Kesäyön marssi, joka toivottavasti ensi vuonna saadaan järjestettyä sen oikeaan aikaan kesällä. Tosi hieno suoritus, että marssi on saatu vuosittain järjestettyä. Osallistutaan jatkossakin järjestäjinä ja marssijoina näihin tapahtumiin.

Päätoimittajavuosinani juttujen saaminen lehteen oli joinain vuosina hyvinkin haastavaa, mutta viime vuodet yhdistykset ovat kirjoittaneet toiminnastaan ja muustakin alueellamme tapahtuneesta toiminnasta. Mikään juttu ei ole liian pieni jatkossakaan lehteen. Tärkeää olisi myös tulevaisuudessa saada kirjoituksia yhdistysten toiminnasta lehteen. Hyvä tapa tuoda omaa toimintaansa esille ja antaa muille infoa siitä, miten yhdistyksessä voisi toimia. Koko ajan uutta toimintaa tunnutaan yhdistyksissä harrastettavan, toki aktiivisen jäsenistön nuortuminen tuo mukaan tällä hetkellä harrastettavia lajeja myös reserviläisyhdistyksen toimintaan. Uusia, nuoria jäseniä voi saada mukaan uutta toimintaa harrastamalla. Toki reserviläistoiminnan kivijalka on vanhemmissa ikäluokissa, jotka joskus nuorempina ovat liittyneet yhdistyksiin ja jatkaneet jäsenyyttään, vaikkeivat kovin aktiivisesti enää toimintaan osallistukaan. Laaja ikähaarukka yhdistyksen jäsenistössä luo hyvän pohjan myös erilaisen toiminnan laajaan harjoittamiseen yhdistyksissä.
Kiitos kaikille vuosien saatossa lehden eteen tekemästänne työstä. Uusi vuosi tuo siis verkkojulkaisun tämän paperisen lehden tilalle. Toivottavasti te vakioavustajat jaksatte jatkaa tärkeää työtänne myös ensi vuonna. Ja mikään ei olisi mukavampaa, jos uusia kirjoittajia ja uusia aiheita saataisiin mukaan ensi vuonna. Rohkeasti kirjoittamaan ja kertomaan tapahtumista ja tulevasta toiminnasta. Verkkojulkaisun kiinnostavuuteen voitte te toimijat vaikuttaa tuomalla esiin kiinnostavia aiheita. Toimituksessa tehdään tietysti parhaamme, mutta jutut paikallisesta toiminnasta ja paikallisilta toimijoilta ovat julkaisun suola.

Onnittelut kaikille palkituille ja ylennetyille!

Timo Åkman
päätoimittaja

Liity jäseneksi

Alla olevilla painikkeilla Reserviläisliiton tai Reserviupseeriliiton jäsenhakulomakkeeseen.