Search
Close this search box.

Perinneasiat

Veteraanit sai muistokilven

Viimeisimmät

Vuosi sitten Veteraanipäivän jälkeen uutisoitiin Lohjan lehdessä kaupungin laskeneen seppeleet Lohjan , Sammatin ja Karjalohjan Veteraanikiville. Nummella ja Pusulassa heräsi kysymys, että miksi ei tänne? Vastaus kuului, että teillä ei sillä ole Veteraanikiveä. Tämä tieto aiheutti sen, että Nummella ja Pusulassa aloitettiin aktiivinen toiminta asian korjaamiseksi.

Alueseurakuntien, Nummi- Pusulan Rintamaveteraanien ja Nummi- Pusulan Reserviläisten edustajat pitivät ensimmäisen asiaa koskevan palaverin Nummen seurakuntatoimistolla 17.9.2020 muistokivien saamiseksi Nummen ja Pusulan hautausmaiden alueille.

Reserviläiset Arto Ventomaa ja Seppo Ahola saivat tehtäväkseen aloittaa sopivien kivien etsinnän alueella. Ventomaa löysikin Ikkalasta Juhani Tiaisen santakuopalta kiven, joka hyväksyttiin Pusulaan. Kuljetusyrittäjä Rami Jangerilla oli varikkonsa pihalla moottoritie työmaalta tuotu iso kivi jonka hän voisi lahjoittaa Nummelle, jos se kelpaisi. Kivi osoittautui sopivaksi ja Rami Janger myös kuljetti kustannuksitta molemmat kivet sijoituspaikoilleen.

Alueseurakuntien papit Erkki Kuusanmäki ja Sampo Luukkonen sekä seurakuntamestarit Tomi Kalliomäki, Juha Peltomaa ja Timo Rinne selvittivät kivien sijoituspaikat. Nummella kivi laitetaan seurakuntatoimiston kohdalla kulkevan kylätien ja kirkkoaidan väliselle viheralueelle, jossa sijaitsee myös vuonna 1979 veteraanien istuttama itsenäisyyden ja rauhan tammi. Pusulassa kivi sijoitetaan hautausmaalla olevan ns. saattopetäjän viereen. Samassa rinteessä sijaitsee myös muualle haudattujen muistomerkki.

Reserviläisten puheenjohtaja Harri Jokivirta sai tehtäväkseen tiedustella valimoista messinkilaattojen ja valutyön kustannusarvioita. Hän lähettikin tarjouspyynnöt viiteen eri valimoon. Kaikki osoittivat suurta kiinnostusta hankkeseen.

Materiaali näytteli suurta kustannuserää jolloin reserviläisissä aktiivisesti toimiva aseseppä Kalle Leskinen ehdotti, että laatat valettaisiin kiväärin hylsyistä joka olisi hyvälaatuista messinkiä ja hylsyillähän veteraanit tämän maan pelastivatkin.

Reserviläiset organisoivat hylsykeräyksen johon lähti innolla mukaan reserviläisten lisäksi myös riistanhoitoyhdistys jäsenseuroineen ja Piirineuvosto, joka lahjoitti yksistään kolmanneksen keräykseen saaduista hylsyistä, peräti 110kg.

Kalle Leskinen kävi läpi noin 40 000 kpl hylsyjä poistaen niistä nallit ja puhdisti ne varmistaen ettei valimoon menevissä ole laukeamattomia patruunoita mukana.

Muotit olisivat olleet suurin kustannus hankkeessa, mutta Mynämäkeläinen VST-Work Oy:n toimitusjohtaja Paul Termaat kuultuaan mihin tarkoitukseen laatat tulisivat lupasi valmistaa muotit ilmaiseksi.

Raisiolainen Metallivalimo Arnie valoi hylsyistä kolme erillistä laattaa Pusulaan , Nummelle ja Kärkölään. Valuri Juha Nieminen sanoi sulattaneensa hylsyt pienellä jännityksellä. Juha valmisti laatat todelliseen asevelihintaan.

Maanantaiaamuna 26.4.2021 Aarre Arrajoki, Arto Ventomaa ja Kalle Leskinenkiinnittivät laatat kiviin. Kärkölän laatta jäi vielä reserviläisten varastoon odottamaan loppukesänä tapahtuvaa julkaisutilaisuutta.

Hylsykeräyksestä materiaalit

Aarre Arrajoki lahjoitti Piirineuvostolta keräämänsä huikean hylsymäärän Puheenjohtaja Harri Jokivirralle ja hylsykeräyksen isälle Kalle Leskiselle.

Paljastustilaisuus 27.4.2021

Laatat paljastettin Veteraanipäivänä 27.4.2021, juhlatilaisuus Nummella alkoi klo 10.00 lippukulkueen saavuttua muistomerkille. Timo Saario lauloi Veteraanin iltahuudon haitarin säestyksellä. Nummi- Pusulan rintamaveteraanien pitkäaikainen sihteeri Olavi Leikola piti muistolaatan paljastuspuheen ja laatan paljasti Nummen viimeinen veteraani Aaro Harjanne. Lohjan Kaupungin ja Nummen alueseurakunnan seppeleen laskivat Juha Niemimaa ja Kaisa Aarnio, Nummi-Pusulan Sotaveteraanien ja Reserviläisten seppeleen laskivat Jorma Kaira ja Seppo Ahola.

Puheen ja rukouksen luki Nummen alueseurakunnan pappi Erkki Kuusanmäki. Sirkku Kuusanmäen ja Seppo Aholan säestyksellä laulettiin virsi 557 ja lopuksi he soittivat laulun Oi kallis Suomenmaa.

Juhlatilaisuus Pusulassa alkoi klo.12.00 Lippukulkueella. Perttu Gustafsson lauloi Veteraanin iltahuudon kanttori Päivikki Jurmun säestyksellä. Olavi Leikola piti muistolaatan paljastuspuheen ja laatan paljasti lippukulkueen johtaja kapteeni Jyri Saura. Lohjan kaupungin ja Pusulan alueseurakunnan seppeleen laskivat Jaana Silander ja Timo Kujala, Nummi-Pusulan Sotaveteraanien ja reserviläisten seppeleen laskivat Aarre Arrajoki ja Jorma Kaira. Puheen ja rukouksen luki Pusulan alueseurakunnan pappi Sampo Luukkonen. Juhlakansa lauloi virren 577 ja tilaisuus päättyi Sirkku Kuusanmäen ja Seppo Aholan trumpetilla soittamaan lauluun Oi kallis Suomenmaa.

Suuri kiitos kaikille jotka mahdollistivat projektin onnistumisen.

Viimeisimmät

Liity jäseneksi

Alla olevilla painikkeilla Reserviläisliiton tai Reserviupseeriliiton jäsenhakulomakkeeseen.