Harju XXVIII Maakaitsepäevä

Viimeisimmät

Sipoossa lipunnaulaus

Sipoon Reserviläiset ry:n lipunnaulaustilaisuus pidettiin Sipoon seurakuntatalolla lauantaina 16.9.2023.

Nuorten reserviläisten päivä

Puolustusvoimien Uudenmaan Aluetoimisto (UUDALTSTO) järjesti yhteistyössä alueensa reservipiirien kanssa Nuorten Reserviläisten päivän Santahaminassa.

Reserviläispiiri vieraana Harju XXVIII Maakaitsepäevillä

Uudenmaan Reserviläispiirin ”kummi” -yhdistyksenä Viron Kaitseliitossa on ollut vuodesta 1994 Harjumaan alueella toimiva Harju Malev-osasto. Yhdistyksien välillä on vuosittain osallistumisia eri kilpailuihin ja tapahtumiin. Virossa 23. kesäkuuta juhlitaan voitonpyhää. Silloin muistetaan Viron vapaussodan taistelua vuodelta 1919, jossa virolaiset voittivat saksalaiset. Meiltä juhlapäivän tilaisuuksiin osallistui perinteiseen tapaan viisi henkeä. Ohessa matkapäiväkirjan otteita:

22.6. aamulaiva vei meidät Tallinnaan, jossa meitä vastassa oli Harju Malevin kapteeni Anders Sikka ja Rein Peetrimägi. He kuljettivat meidät hotellille vaatteiden vaihtoon. Iltapäivällä matka jatkui Harju Malevin esikuntaan, jossa pääsimme opastetulla kierroksella tutustumaan heidän toimisto-, opetus ja majoitustiloihin. Tilat olivat nykyaikaiset ja hyvin toimivat.

Sieltä matka jatkui Loohon jossa sijaitsee Vabaduse Hiis eli Vapauden Hiisi. Se on paikka, johon vuodesta 1995 on istutettu tammi vuosittain maanpuolustuspäivän yhteydessä.

Tällä kertaa tammen istutukseen mukaan pääsivät Risto Lehto ja Harri Jokivirta, jotka olivat ensikertaa matkassa mukana. Tammilehtoon on sijoitettu Vapauden kivi vapaussodan muistoksi. Muistokiven on lahjoittanut Myrskylän Reserviläiset Jouko Hyvärisen toimesta. Kunniapuheenjohtaja Jarmo Paasikivi piti juhlapuheen kiven vieressä.

Seuraavana päivänä matka suuntautui Kosen kuntaan, jossa maanpuolustuspäivä järjestettiin. Tilaisuus alkoi Kosen kauniilla hautausmaalla seppeleiden laskulla sankarihaudalle. Meidän seppeleen laskivat Jarmo Hynnälä ja Harri Jokivirta. Joukkojen katselmus oli torilla, johon Kaitseliiton yksikkö oli järjestäytynyt yhdessä poliisien, pikkulottien, sotilaspoikien ja naisten Kodukaitse-osaston kanssa. Osastojen marssittua pois tutustuimme kalustonäyttelyyn ja osallistuimme juhlabrunssille. Kalustonäyttelyssä oli myös Yhdysvaltain osasto Himars-raketinheitinjärjestelmän kanssa.
Iltapäivällä kävimme tutustumassa Tallinnan Maarjamäessä sijaitsevaan vaikuttavaan monumenttikokonaisuuteen. Muistomerkkikompleksi on omistettu Neuvostoliiton terrorista vuosina 1940–1991 kärsineille virolaisille. Viro menetti hieman yli miljoonasta asukkaastaan joka viidennen – yli 75 000 kansalaista teloitettiin, vangittiin tai karkotettiin. Iltalaivalla matkasimme takaisin kotisuomeen juhannuksen viettoon.

Kaikkiaan matka oli mielenkiintoinen ja antoi erittäin positiivisen kuvan virolaisten maanpuolustushengestä ja isänmaallisuudesta. Järjestelyistä on meillekin opittavaa. Vastavuoroisesti heiltä tulee delegaatio vieraaksemme Karkkilan Maanpuolustuspäivään 30.9.2023.

Teksti: Harri Jokivirta, Risto Lehto ja Jarmo Hynnälä

Kuvat: Diana Mihkelsoo ja Risto Lehto

Liity jäseneksi

Alla olevilla painikkeilla Reserviläisliiton tai Reserviupseeriliiton jäsenhakulomakkeeseen.