Search
Close this search box.

Viimeisimmät

Vuoden 2023 koulutustulos on Maanpuolustuskoulutus MPK:n historian kaikkien aikojen suurin. MPK:n kursseille osallistuttiin kaikkiaan noin 116 000 koulutuspäivän ajan.

— Pitkäjänteisen koulutuksen tehostamisen ja parantuneiden resurssien myötä olemme pystyneet vastaamaan kohonneeseen koulutuskysyntään,MPK:n hallituksen puheenjohtaja Juha Parkkonen.

Reservin koulutusta ja vapaaehtoista maanpuolustuskoulutusta kehitettiin määrätietoisesti vuoden 2023 aikana. MPK:n ja Puolustusvoimien operatiivinen kumppanuus syventyi kouluttajayhteistyön käytännön toteuttamisessa. Puolustusvoimien VMP-upseereiden ja MPK:n valmiuspäälliköiden korkeatasoinen yhteistyö vakiintui eri puolilla Suomea. Yli 1 200 MPK:n sitoutunutta kouluttajaa toimi eri tehtävissä Puolustusvoimien harjoituksissa.

Naisten ja nuorten kiinnostus kasvussa

Naisten kiinnostus MPK:n koulutustoimintaa kohtaan kasvoi edelleen vuodesta 2022. Kaikista MPK:n koulutukseen osallistujista yli 14 600 oli naisia, kun edellisenä vuonna osallistujia oli 13 042. Naisille kertyi yhteensä yli 25 000 koulutuspäivää, kun edellisenä vuonna koulutuspäiviä oli 20 040.

Myös nuoret olivat entistä kiinnostuneempia maanpuolustukseen liittyvistä asioista ja turvallisuuskysymyksistä. Nuorille, alle 18-vuotiaille suunnattu tutustumistoiminta kasvoi vuoden 2023 aikana. Noin 3 000 nuorta osallistui kursseille, kun edellisenä vuonna nuoria osallistujia oli 2 350. Nuorille kertyi vuoden aikana yhteensä 5 600 koulutuspäivää. Edellisenä vuonna nuorten koulutuspäiviä oli 3 190.

Palautekyselyt tukevat MPK:n kehitystyötä

Palautekyselyillä on merkittävä rooli koulutuksen kehittämisessä. Kaikista koulutuksista saadun osallistujapalautteen keskiarvo oli erinomainen 4,58/5. Kouluttaja- ja toimijakyselyn perusteella muun muassa Suomen Nato-jäsenyys on myös lisännyt halua osallistua MPK:n koulutuksiin.

– Sota Ukrainassa on vahvistanut merkittävästi kansalaisten halua osallistua vapaaehtoiseen maanpuolustuskoulutukseen. Esimerkiksi ase- ja ampumakoulutuksen kurssit täyttyvät hetkessä, toteaa MPK:n koulutusjohtaja Kari Pietiläinen.

MPK:n tavoitteena vuodelle 2024 on pystyä vastaamaan koulutuskysyntään samalla hyvällä tasolla sekä kehittää edelleen koulutuksen laatua ja nousujohteisuutta.

MPK Etelä-Suomen maanpuolustuspiiri tuotti tähän kokonaisuuteen yhteensä yli 24 000 koulutuspäivää palautekeskiarvon ollessa 4,56 asteikolla 1-5.

Iso kiitos kovasta venymisestä ja samalla kuitenkin laadukkaasta ja hyvähenkisestä koulutuksen toimeenpanosta niin omalle palkatulle väellemme kuin vapaaehtoisille kouluttajillemme ja toimijoillemme. Kaartin jääkärirykmentin tuki toiminnallemme on mahdollistanut huipputuloksen saavuttamisen niin sotilaallisia valmiuksia palvelevassa koulutuksessa kuin varautumis- ja turvallisuuskoulutuksessa

Liity jäseneksi

Alla olevilla painikkeilla Reserviläisliiton tai Reserviupseeriliiton jäsenhakulomakkeeseen.