Sotien 1939–1945 Pohjois-Uusimaan Perinneyhdistys

Viimeisimmät

Sipoossa lipunnaulaus

Sipoon Reserviläiset ry:n lipunnaulaustilaisuus pidettiin Sipoon seurakuntatalolla lauantaina 16.9.2023.

Sotiemme veteraanien määrän vähetessä nykyisien toimivien yhdistysten määrää voidaan vähentää ja organisaatioita muutenkin keventää. Myös Uudellamaalla rakennetaan yhdistyskenttä uuteen malliin. Marraskuun 23. päivänä vuonna 2022 perustettiin Sotien 1939–1945 Pohjois-Uudenmaan Perinneyhdistys. Sotaveteraanitoiminnan päätehtävänä on hoitaa sotiemme veteraanien sekä heidän puolisoidensa ja leskien tukitoimintaa ja edunvalvontaa. Tärkeä osa toimintaa on sotien veteraanien ja sotasukupolven perinteiden ja arvojen vaaliminen. Uusi yhdistys on jo liittynyt Suomen Sotaveteraaniliittoon.

 

Pohjois-Uudenmaan Perinneyhdistyksen toimialueena on Hausjärvi, Hyvinkää, Loppi, Nurmijärvi ja Riihimäki. Yhdistyksen tehtävä on huolehtia perinnetyön jatkumisesta pitkälle eteenpäin, vuosikymmenet eteenpäin katsellen. Varsinainen toiminta on paikallista, jo tuttuine ja perinteisine muotoineen. Mukaan on saatu veteraani- ja reserviläisaktiivien lisäksi myös muun muassa kotiseututyöhön ja marttojen toimintaan osallistuneita henkilöitä. Yhteistyön jatkuminen alueen kuntien ja seurakuntien kanssa on tärkeä osa toimintaa. Vastaavia alueellisia tai maakunnallisia yhdistyksiä on muualla maassamme perustettu tähän mennessä toistakymmentä. Yhdistysten kattojärjestönä tulee näillä näkyminen vuodesta 2024 alkaen olemaan Tammenlehvän Perinneliitto, koska meneillään oleva järjestöuudistus koskee koko kenttää.

 

Nykyisten, valtaosin lakkautettavien yhdistysten jäsenet ovat tervetulleita liittymään alueellisiin yhdistyksiin. Veteraanit sekä heidän leskensä ja puolisonsa ovat alueellisten yhdistysten kunniajäseniä. Veteraanityöstä kiinnostuneiden yhdistysten toivotaan liittyvän mukaan yhteisöjäseninä. Näin toimintaa ja vaikuttavuutta voidaan edelleen tehostaa.

 

Sotien 1939–1945 Pohjois-Uudenmaan Perinneyhdistyksen puheenjohtajana toimii Jyrki Mattila Hyvinkäältä ja varapuheenjohtajana Hannu Lakee Nurmijärveltä. Hallituksessa on puheenjohtajan lisäksi 15 jäsentä kaikista toimialueen kunnista.

 

Pohjois-Uudenmaan perinneyhdistys on jo vahvistanut ensimmäisen strategiansa toimintansa ohjenuoraksi. Aineellisen perinnön ja tietämyksen ohella tärkeinä pidetään maamme selviytymisen kulmakiviä, jotka on koeteltu viime sotiemme ja jälleenrakennuksen vuosina. Tärkeimmät arvot ovat yhteishenki, lähimmäisen huomioon ottaminen, velvollisuudentunto ja tulevaisuudenusko. Perinnealueeseen ja sen aineistoihin voi perehtyä laajoilla ja monipuolisilla kotisivuilla. Niihin pääsee helpoiten osoitteessa sotiemmeperinne.fi.

 

Teksti ja kuva: Antti Koskimäki

 

Kuvateksti: Sotien 1939–1945 Pohjois-Uusimaan Perinneyhdistystä perustamassa Hyvinkäällä 23.11.2022. Eturivissä keskellä yhdistyksen taloudenhoitaja Olli Pihlflyckt Hausjärveltä, hänestä oikealle puheenjohtaja Jyrki Mattila Hyvinkäältä ja varapuheenjohtaja Hannu Lakee Nurmijärveltä.

 

 

LISÄTIEDOT:

Jyrki Mattila, puhelinnumero 040 842 8494, sähköpostiosoite jjemattila.gmail.com

Liity jäseneksi

Alla olevilla painikkeilla Reserviläisliiton tai Reserviupseeriliiton jäsenhakulomakkeeseen.