Search
Close this search box.

Tuntematon tekijä MO

Viimeisimmät

Mäntsäläläiset suojelukuntaveteraanit luovuttivat Mäntsälän Suojeluskunnan arvokkaat kiertopalkinnot Mäntsälän kunnalle Suojeluskunnan perinnejuhlassa kunnantalon valtuustosalissa 11. joulukuuta 1992. Arvokkaassa juhlassa kenraaliluutnantti Jorma Järventaus luovutti sotilaspoikaristit lukuisille läsnä olleille suojeluskuntatoimintaan nuorina osallistuneille. Sattumoisin Mäntsälän kapinasta oli kulunut 60 vuotta, kun Mäntsälän Suojeluskunnan perinnejuhla pidettiin.

Kiertopalkinnoista suurin on porvoolaisen, merkittävän taiteen mesenaatin, lääkintämajuri, professori Gösta Beckerin, k. 17.9.1949, Mäntsälän Suojeluskunnan kyläosastojen kolmiotteluun lahjoittama nyrkkeilijäveistos, jonka jalustassa tekijän nimikirjaimet MO.

Veistoksen tekijä on ollut todennäköisesti tunnettu kuvanveistäjä Mauno Oittinen, k. 11.5.1970. Se on ollut Mäntsälän Suojeluskunnan osastojen kiertopalkintokäytössä vuosina 1935-1939. Veistoksen laattaan on kaiverrettu voittaneet osastot: 1935 ja 1938 Sääksjärven pohjoinen osasto, 1936 ja 1937 Hirvihaaran osasto ja 1939 Ohkolan osasto.

Kilpailulajeina todella vaativassa kolmiottelussa olivat ampumahiihto, viisiottelu ja partiokilpailu. Laattaan olisi mahtunut toistakymmentä lisäkaiverrusta, mutta talvisota, välirauhan aika ja jatkosota katkaisivat kilpailutoiminnan.

Välirauhansopimuksen 21 artiklan nojalla Suojeluskuntajärjestö jouduttiin lakkauttamaan syksyllä 1944.

Kiertopalkinnoille historia

Suojeluskuntalainen, vääpeli, talvi- ja jatkosodan sekä asekätkennän veteraani Rafael Haarma, k. 15.8.1991, kätki kotiinsa Mäntsälän Suojeluskunnan kiertopalkinnot ja niihin liittyvän arkiston. Siitä hänelle osaltaan kuuluu kiitos, jotta jälkipolvet voivat vaalia suomalaisen sotasukupolven perinteitä tältä osin tänään ja myös tulevaisuudessa.

Mäntsälän seudun sotiemme veteraanien perinneyhdistys ry ottaa tehtäväkseen laatia kiertopalkintoihin liittyvän historian arkistosta selviävillä tiedoilla apuna Antti Haarma ja hänen Miiro-poikansa.

Kiertopalkinnoilla on arvokas sijainti lasivitriinissä valtuustosalia vastapäätä Mäntsälän kunnantalossa.

Muistot Mäntsälässä arvossa

Suomen itsenäisyyden vaikeista ajoista ja vaaran vuosista kertoo kirkolla vaikuttava kokonaisuus: Vapaussodassa 1918 kaatuneiden ja myös vakaumuksensa puolesta kuolleiden muistomerkki, sankarivainajien muistomerkki ja suuri sodissa 1939-1944 kaatuneiden sankarihautausmaa sekä Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki.

Linja-autoaseman seinässä muistolaatta kertoo Sotainvalidien Veljesliiton Mäntsälän osastosta sen rakennuttajana.

Seurojentalon, entinen Suojeluskuntatalo, seinässä on talvisotaan lähteneiden muistolaatta.

Sääksjärvellä on Salpalinjan panssariestekivi muistolaatalla ympärillään pienet kivet kertomassa asekätkennästä ja niiden paikkojen lukumäärästä Mäntsälässä.

Kapinatori keskustassa muistuttaa vuodesta 1932, josta järjestettiin arvokas seminaari Demokratian tulikoe – Mäntsälän kapina 90 vuotta Hirvihaaran kartanossa 26. helmikuuta.

TEKSTI VEIKKO KARHUMÄKI

KUVAT ANTTI HAARMA

Rafael Haarma ja Mäntsälän Suojeluskunnan kiertopalkinnot.

Kuva oikealla: Nyrkkeilijäveistos jalustan signeerauksella M O ja laatalla, jossa lahjoittajan prof. Göstä Beckerin nimi ja kiertopalkinnon käyttötarkoitus sekä voittajat vuosilta 1935-1939. 

Viimeisimmät

Liity jäseneksi

Alla olevilla painikkeilla Reserviläisliiton tai Reserviupseeriliiton jäsenhakulomakkeeseen.