Search
Close this search box.

Veteraanikiven paljastustilaisuus

Viimeisimmät

Veteraanikiven paljastustilaisuus Karkkilassa 4.9.2022

Hyväntahtoinen aurinko lämmitti syyskuista sunnuntaiaamua säteillään. Juuri niin kuin se oli tehnyt 78 vuotta sitten, kun suomalaisten aseet vaikenivat jatkosodan päättyessä. Suomen itsenäisyys oli pelastettu, jälleen kerran. Tätä tapahtumaa juhlistettiin Karkkilassa syyskuun neljäntenä kuluvaa vuotta paljastamalla veteraanien muistokivi varustettuna messinkihylsyistä valetulla muistolaatalla Karkkilan uudella hautausmaalla. Muistokivi kunnioittaa veteraanisukupolven tekemää työtä ja uhrauksia itsenäisen Suomen puolustamisessa ja jälleenrakentamisessa.

Tilaisuus alkoi viereisessä kappelissa juhlajumalanpalveluksella, johon osallistui noin puolensataa ihmistä, Juhlaväen joukossa kutsuvieraina olivat mukana myös pirtsakat karkkilalaiset veteraanit Pekka Frosterus ja Keijo Hellsten. Jumalanpalveluksen toimitti keväällä Karkkilan Reserviläisten jäseneksi liittynyt Karkkilan Seurakunnan kappalainen Riitta Haapa-aho. Jumalanpalveluksen aikana esiintyi kanttori Paula Hujun johdolla Huru-Ukot-mieskuoro, joka päätti tilaisuuden arvokkaasti Veteraanin iltahuutoon. Tilaisuutta kunnioittivat läsnäolollaan tietenkin Suomen lippu, Sota-invalidien ja Rintamaveteraanien liput.

Jumalanpalveluksen jälkeen juhlavieraat siirtyivät lippulinnan perässä muistokivelle, joka paljastettiin juhlavin menoin. Aluksi Karkkilan reserviläisjärjestöt, Karkkilan kaupunki ja Karkkilan seurakunta edustajineen laskivat seppeleen kiven juurelle. Seppeleenlaskun jälkeen Karkkilan Reserviläisen puheenjohtaja Tuomo Korpela kertoi lyhyesti muistokivihankkeen etenemisestä ja ajatuksista sen takana.

Veteraanikiven paljastustilaisuuteen osallistuivat myös Reserviläisliiton edustajana vpj. Ismo Nöjd sekä Puolustusvoimien edustajana Uudenmaan Aluetoimiston päällikkö everstiluutnantti Markku Jämsä. Hän lausui kivellä kunnioittavat tervehdyssanat, joissa korosti veteraanien merkitystä Suomen itsenäisyydelle. Lisäksi hän kertoi olevansa erittäin vaikuttunut kohtaamisestaan tilaisuuteen kunniavieraana osallistuneen karkkilalaisen veteraanin Keijo Hellstenin kanssa. Tilaisuuden lopuksi siirryttiin nauttimaan juhlakahvit raikkaassa syyssäässä Kappelin piha-alueelle.

TEKSTI JA KUVAT: ANTTI LEHTONEN, Karkkilan reserviläiset

Lipunkantajat, vas. Kari Alén, keskellä Jarkko Muhonen, oik. Marko Luttinen

Paljastustilaisuuden juhlapuhe

   Kunnioitetut sotiemme veteraanit, veteraaniemme lähiomaiset, lotat, pikkulotat ja lähiomaiset, herra everstiluutnantti, kutsuvieraat ja juhlaväki.

   On ollut upea ponnistus tuoda veteraaniemme perinnön kunniaksi muistolaatta kivineen muistutukseksi nykyisille ja tuleville sukupolville siitä työstä, jonka kunnioitetut veteraanimme ja sankarivainajat uhrasivat maamme olemassaolon puolesta. Tässäkään tilanteessa kiitollisuudella ei ole ylärajaa, se meidän pitää jatkossakin muistaa.

   Tämän muistokiven ja laatan ajatus lähti liikkeelle pari vuotta sitten Karkkilan ResUpsien jäsenen Ilkka Leinon ehdotuksesta uudesta muistolaatasta muualle haudattujen karkkilalaisten sankarivainajien muistoksi ja uudeksi muistokiveksi Kirkon hautausmaan yhteyteen.

   Tämä ajatus muuttui kuitenkin matkan varrella useammankin tekijän myötä ja lopulta se kypsyi Veteraanien muistoksi perustettavaksi muistokiveksi laattoineen. Vaikuttimena oli muistolaatan valmistaminen kerätyistä messinkihylsyistä, jonka  Nummi-Pusulan Reserviläiset ensimmäisenä tekivät v. 2020  Pusulan, Nummen ja Kärkölän muistopaikoille hautausmaiden yhteyteen vastaavat muistolaatat, puuhamiehinään mm. Kalle Leskinen ja Harri Jokivirta.

   Perustimme idean myötä muistolaattatoimikunnan Hannu Taskisen ja kirkkoherra Hannu Bogdanoffin kanssa. Saimme käyttöön Nummi-Pusulan reserviläisten valmiin valumuotin johon muutoksena tuli sittemmin teksti Karkkilalaiset.

  Myös tämä muistokivi saatiin paikalliselta yrittäjältä lahjoituksena ja vieläpä ”kotiinkuljetettuna”. Kiven pystytyksen ja maisemoinnin on hoitanut seurakunnan oma moniosaaja erityisammattimies Harri Mononen.

   Runsaan vuoden mittaisen hylsyjen keräämisen jälkeen Kovelon rata-alueelta saatiin alustava määrä hylsyjä valettavaksi ja valmistus/kuljetus- ja kiinnityskustannusten kattamiseen hylsyjen myynnin kautta. Erilliset keräysastiat Kovelon ampumaradan pistooli- ja kivääriradoilla tuottivat mukavasti hylsyjä. Siitä suuri kiitos ratojen käyttäjille ja etenkin Karkkilan Ampujille.

   Jatkossakin pyrimme jatkamaan hylsykeräystä, jonka tuotolla ylläpidetään tämän Veteraanien muistokiven kunnossapitoa ja tulevia kukkaistutuksia sekä muistopäivän 4.9. seppeleiden hankintaa. Tämä tehtävä jääköön Karkkilan Reserviläisjärjestöjen vastuutehtäväksi tästä päivästä eteenpäin, päivämäärällä, jolloin Suomen asevoimien aseet jatkosodan päättyessä vaimenivat vastapuolen vielä jatkaessa tulitusta vuorokauden eteenpäin.

   Tämä päivämäärä muistuttakoot kaikkia veteraaniemme jälkeisiä sukupolvia siitä vapautemme hinnasta, jonka he omalta osaltaan maksoivat uhreina ja rakentaen uudelleen itsenäisyyttämme.

   Veteraanin iltahuudon kertosäe muistuttakoon  meitä kaikkia: ”Kertokaa lapsenlapsille lauluin, himmetä ei koskaan muistot saa.”

Tuomo Korpela, Karkkilan Reserviläiset puh.joht.

Seppelepartio, vas Tuomo Korpela, keskellä Anna Tallgren kaup.valtuuston pj, oik. Riitta Haapa-aho

Liity jäseneksi

Alla olevilla painikkeilla Reserviläisliiton tai Reserviupseeriliiton jäsenhakulomakkeeseen.