Viimeisimmät
Hyvinkään reserviupseerit juhli
Hyvinkään reserviupseerit juhlivat 95-vuotista maanpuolustustyötä
Tammenlehvän Keski-Uudenmaan perinneyhdistys
Suomessa on vireillä iso veteraanityön rakennemuutos
Miehistöstä aliupseeriksi
Miehistöstä aliupseeriksi -kurssi 2024 päättyi juhlavasti pyhäinpäivänä Tuusulassa
Järvenpään RU-kerhon syyskokouksesta
Syyskokouksen aluksi pidettiin hiljainen hetki kahden sotiemme veteraanien muistoksi
Järes toiminnan vuosi
Järvenpään Reserviläisten vuosi on ollut monipuolista toimintaa
Vihdin Reserviupseerikerho ry kouluttaa naisia pistoolikurssilla.
Vihdin Reserviupseerikerho ry (VRUK ry) järjesti erityisen, naisille suunnatun pistooliammuntakurssin kuluneen kesän ja alkusyksyn aikana. Kurssin primus motor on VRUK: on ampumaupseerina ja ampuma-asekouluttajana toimiva Martti Paalanen, joka toimi myös kurssilla pääkouluttajana. Myös VRUK: on kaksi muuta ampuma-asekouluttajaa toimivat kurssilla apuna ja valvovina silmäpareina.
Haastattelin Martti Paalasta kurssin viimeisen virallisen ampumaratakerran yhteydessä ja pyysin häntä kertomaan kurssin taustasta, kokemuksista ja tuloksista.
Martti kertoi idean lähteneen siitä havainnosta, että naisia ei ole ampumaharrastuksen piirissä kovinkaan paljon ja oletuksena on, että naiset olisivat arkoja tulemaan mukaan harrastukseen, joka koetaan hyvin miehisenä ja kurssille osallistuminen miesten joukossa voi olla korkea kynnys ylittää. Maailmassa on Martin mukaan todella paljon hyviä naisampujia mutta kerhossa haluttiin tarjota mahdollisuus aloittaa harrastaminen myös reserviupseeritoiminnan piirissä. Kurssitarjonnan lisääminen toki näytteli myös oman roolinsa päätöksiä tehtäessä. Resurssit niin kalusto- kuin kouluttajapuolella antoivat myöten ja VRUK: on hallitus näytti kurssille vihreää valoa.
Kurssi otettiin vastaan hyvin ja kontaktointia tapahtui lähinnä kurssille osallistujien taholta. Ns. sivukommentointia ei kurssin tiimoilta ilmennyt.
Kurssi on mennyt alusta alkaen hyvin vaikka pientä osallistujakatoa on toteutuksen aikana ollutkin. Tämä on normaalia, kaikki eivät ole kiinnostuneet jatkamaan ammuntaharrastusta mutta ovat kuitenkin saaneet mahdollisuuden kokeilla, turvallisesti ja johdetusti ampuma-aseen käsittelyä ja pistoolilla ampumista.
Merkille pantavaa ja ilahduttavaa on myös se, että yli puolet kurssilaisista on kysellyt kurssille jatkoa niin että kahden vuoden harrastusvaatimus oman pistooliluvan hankintaan tulee täyteen.
Kurssin sisältöön kuului ensimmäisen tapaamisen aseenkäsittely ja turvallisuusluento sekä pistoolien käsittelyä ”kuivaharjoitteluna” luentosalissa. Tässä vaiheessa oikeat patruunat olivat vielä kaukana aseista ja jokainen sai kokeilla pistoolin käsittelyä ja tähtäinkuvan muodostamista rauhassa ilman painetta aseen laukaisemisesta. Myös lipastamista harjoiteltiin muovipatruunoilla, jotta myös patruunoiden käsittely ja lippaan lataaminen tulevat tutuksi.
Turvallisuus ja turvallisen aseenkäytön sääntöjen sisäistäminen oli kurssin keskiössä koko ajan jopa niin, että pistooliradalla ennen varsinaisen aseenkäsittelyn alkamista kuulusteltiin osallistujien muistia ja tietämystä aseturvallisuuden neljästä pääsäännöstä.
Naisten toiminta kurssilla kehittyi jatkuvasti varmempaan suuntaan kohti selvästi harjoittelun tuloksena syntyvää rutiinia eikä missään vaiheessa mitään vaarantavia virheitä tapahtunut. Käsittelyn varmuuden lisääntyessä lisättiin myös tilanteiden haastavuutta, jotta mielenkiinto säilyisi ja erilaisten tilanteiden hallinta tulisi tutuksi.
Naisten pistoolikurssi tuotti turvallista aseenkäsittelyä, huimaa kehitystä ja tarkkoja laukauksia. Martti halusi toivottaa kaikille asiasta kiinnostuneille tervetuloa mukaan, esimerkiksi syyskuussa -24 Vihdissä järjestetyssä Vihti Race – jotoksessa olivat useat naisosallistujat kiinnostuneet vastaavasta kurssista. Asiaa tullaan varmasti kerhon toimesta edistämään jo lähitulevaisuudessa.
Kurssille osallistunut kertoi saaneensa tiedon kurssista Vihdin Maanpuolustusnaisilta. Aviomies oli aloittanut ampumaharrastuksen hieman aikaisemmin ja harrastamisen seuraaminen viereltä herätti kiinnostuksen kokeilemaan, kun tilaisuus oli tarjolla. Olihan mahdollista saada samalla miehen kanssa yhteinen harrastus (laatuaikaa ampumaradalla? toim. huom.). Kurssin aluksi pidetty teoria luentosalissa oli hänen mielestään todella hyvä, kattava ja intensiivinen. Luennolta saadut materiaalit olivat myös erittäin informatiivisia ja niistä hän kertasikin opittua usein ennen ampumaradalle menoa.
Aseenkäsittelyyn liittyvät turvallisuussäännöt ja käsittelytavat olivat aluksi kaikki uutta. Ampumaradalla kaikki opittu piti soveltaa ja kerrata paikan päällä, laittaa käytännöiksi. ”Kaikki mahdolliset virheet tuli tehtyä mutta siinä sitä oppi” – kommentti summaa kokemuksen.
Osallistuja kertoo myös, että kurssilla turvallisuus oli keskiössä ja ohjaus tarkkaa ja hyvää. Havaintona harrastuksesta on, että ampuessa tarvitsee keskittyä siihen mitä on tekemässä ja silloin jää muut huolet ja ajatukset taakse. Alussa ampuminen luonnollisesti myös jännitti mutta myöhemmin tilanne alkoi tuntua helpommalta ja luontevalta. Onnistumisista ja osumista radalla tuli kiva olo. Osallistuja kertoo, että yhdellä ampumakerralla oli tilanne, ettei osumia tullut olleenkaan ja tulos vähän harmitti mutta, kun kehittyy niin se on palkitsevaa. Osallistuja kertoo jatkavansa harrastusta tulevaisuudessa. Ampumapäiväkirjaan tulee jatkossakin merkintöjä. Hän myös kehottaa muitakin naisia kokeilemaan ampumaharrastusta. Siitä voi vaikka innostua.
Teksti: Jari Jalava
Haastattelu: Martti Paalanen
Kuvat: Esa Tammio ja Toni Tiilikainen
Liity jäseneksi
Alla olevilla painikkeilla Reserviläisliiton tai Reserviupseeriliiton jäsenhakulomakkeeseen.