Viimeisimmät
Hyvinkään reserviupseerit juhli
Hyvinkään reserviupseerit juhlivat 95-vuotista maanpuolustustyötä
Tammenlehvän Keski-Uudenmaan perinneyhdistys
Suomessa on vireillä iso veteraanityön rakennemuutos
Miehistöstä aliupseeriksi
Miehistöstä aliupseeriksi -kurssi 2024 päättyi juhlavasti pyhäinpäivänä Tuusulassa
Järvenpään RU-kerhon syyskokouksesta
Syyskokouksen aluksi pidettiin hiljainen hetki kahden sotiemme veteraanien muistoksi
Järes toiminnan vuosi
Järvenpään Reserviläisten vuosi on ollut monipuolista toimintaa
Läntisen Uudenmaan reserviläisjärjestöt järjestivät yhteismatkan Hamina Tattoo sotilasmusiikki tapahtumaan. Matkan primus moottoreina olivat Harri Jokivirta Nummi-Pusulan reserviläisistä ja Tuomo Korpela Karkkilan reserviläisten puheenjohtaja. He saivat idean aluetta yhdistävästä retkestä vuonna 2023 ja että matkalle mentäisiin yhteiskuljetuksella haalien kaikki halukkaat mukaan alueen yhdistyksistä. Liput tapahtumaan oli siis hankittu hyvissä ajoissa viime vuoden puolella ja kartoitettu yhteiskuljetukseen tulevien asuinpaikat.
Tapahtumapäivän aamuna linja-auto starttasi matkansa Lohjan Ikkalasta aamuvarhain. Lohjalta matkareitti kiersi Karkkilan kautta Vihtiin ja sieltä Vantaan kautta välipysähdykselle Loviisaan ja Haminassa oltiin ennen puoltapäivää perillä. Ennen varsinaista marssishow-näytöstä oli aikaa kierrellä Haminassa ja käydä tutustumassa oheistapahtumiin sekä Haminan Tattoo kävelykatuun. Reserviupseerikoulun päärakennuksen edessä oli mm. puolustusvoimien kalustoesittelyä ja vaikka ilma oli sateinen, jaksoivat varusmiehet, kadetit ja sotilashenkilöt hymyssä suin esitellä kalustoa ja toimintaa uteliaille kansalaisille. Edustettuina oli kaikki asehaarat ja ilmavoimatkin oli mukana RUK:n päärakennuksessa sijainneella simulaattoripisteellään.
Hamina Tattoo tapahtuma oli allekirjoittaneelle ensimmäinen laatuaan. En ollut suuremmin kysellyt tapahtumasta siellä aiemmin vierailleilta ja omat ennakkotietoni olivat joistakin video tai TV esityksistä. Tämä oli hyvä lähtökohta tapahtumalle, koska esitys pääsi yllättämään itseni positiivisesti. Tiesin ennakkoon, että sotilassoittokuntia on myös ulkomailta eikä vain kotimainen Kaartin soittokunta. Mutta en osannut odottaa, että Ruotsista tuleva Livgardets Dragonmusikkår saapuu ratsastaen Haminan maneesiin paikalle ja että vielä koko esityskin tapahtuisi hevosten selässä soittaen. Eikä vain paikallaan soittaen, vaan hevoset suorittivat taidokkaat marssikuviot maneesin kentällä. Marssishown teemana oli tänä vuonna Pohjoinen ulottuvuus ja esityksen aloittikin EU:n pohjoisin sotilassoittokunta Lapin sotilassoittokunta Rovaniemeltä. Heillä oli lisäksi laulu tai joiku solistina Ingá-Máret Gaup-Juuso , jota säesti kanteleella Ida Elina. Tunnelma marssishown esityksissä lähti siis käyntiin hyvin herkällä ja heleällä esityksellä. Eikä perinteisellä mahtipontisella torvet ja rummut soiden täydellä jylinällä ja rytinällä eteenpäin asenteella. Marssishow yllättikin ehkä eniten sen monipuolisuudellaan ja että soitto ei ollut vain perinteistä marssimusiikkia, vaan sovituksia showssa voi kuulla Abbasta Elvikseen ja Myrskyluodon maijasta Säkkijärven polkkaan. Ja vaikka esityksissä oli perinteisempää tiukkaa sotilasmarssia ruodut suorina edeten, niin niihin oli yhdistetty myös taidokasta kiväärinkäsittelyakrobatiaa, joka sekin tapahtui sotilaallisen tiukassa tahdissa. Mutta oli esityksessä myös villiä irroittelua, kun The United States Army Field Band näytti Amerikan mallia showsta. Heillä oli kolme solistia mukana esityksessä ja alun marssiosuuksien jälkeen heiltä tuli nonstoppina potpuri hittejä heidän sotilassoittokuntansa säestämänä. Marssishow huipentui kaikkien esiintyjien yhteiseen esitykseen. Suomi, Norja, Ruotsi, Belgia, Ranska ja USA soittokunnat täyttivät areenan ja esittivät yhteisvoimin marssishown päättävän esityksen. Upea show joka herätti paluumatkallamme innostunutta keskustelua ja orastavan lupauksen että matka tullaan uusimaan parin vuoden päästä!
Teksti ja kuvat: Juha Frosterus
Kutsuntaikäisille tiedoksi tai muistutukseksi, että varusmiespalveluksessa voi pyrkiä myös varusmiessoittokuntaan suorittamaan palvelustaan.
Puolustusvoimien varusmiessoittokunta edustaa Suomea kotona ja maailmalla. Soittokunta muodostetaan vuosittain noin sadasta ikäluokkansa taitavimmasta kutsuntaikäisestä muusikosta, teknikosta ja viestinnän asiantuntijasta.
Soittokunnan konsertteihin sisältyy niin hartaita hetkiä, klassisia mestariteoksia, kuviomarssia, rock ’n’ roll -henkeä kuin svengaavaa jazziakin — siis monipuolista soittoa lavalla ja liikkeessä.
Vuosittain tammikuun saapumiserässä aloittavassa soittokunnassa palvelee puhallin-, jousi- ja lyömäsoittajia, kevyen musiikin bändisoittajia, elektronisen musiikin tuottajia sekä laulajia. Yhteisen palveluksensa päätteeksi kaikki soittokuntalaiset kerätään esiintymään yhdessä suuressa megakokoonpanossa.
Soittokunnan esiintyjiä tukevat soittokunnan omat varusmiesteknikot ja -viestijät, jotka ovat oman alansa harrastajia tai ammattilaisia. Varusmiessoittokunnassa on mahdollista suorittaa valtakunnallinen sotilasmusiikkialan aliupseerikurssi.
Reserviläisille tiedoksi, että maanpuolustusharrastusta voi toteuttaa myös sotilasmusiikin parissa. MPK:lla on aktiivisia harrastajapuhallinorkestereista muodostettuja kokoonpanoja eteläistä Suomea myöden, joiden kautta voi päästä esiintymään monipuolisesti eri tilaisuuksiin.
Maanpuolustussoittokuntien tehtävä on tukea suomalaisten maanpuolustusmyönteisten asenteiden ylläpitoa ja kehittymistä musiikin keinoin. Soittokunnat esiintyvät muun muassa MPK:n, veteraani- ja maanpuolustusjärjestöjen tilaisuuksissa sekä erikseen sovittaessa Puolustusvoimien tilaisuuksissa. Myös kunnat ja seurakunnat sekä muun muassa MPK:n yhteistyökumppanit voivat tilata soittokuntia käyttöönsä. Soittokunnat järjestävät myös omia konsertteja sekä tilauskonsertteja.
Liity jäseneksi
Alla olevilla painikkeilla Reserviläisliiton tai Reserviupseeriliiton jäsenhakulomakkeeseen.