Uudenmaan reservipiirien kesäjuhla 2022

Viimeisimmät

Sipoossa lipunnaulaus

Sipoon Reserviläiset ry:n lipunnaulaustilaisuus pidettiin Sipoon seurakuntatalolla lauantaina 16.9.2023.

Nuorten reserviläisten päivä

Puolustusvoimien Uudenmaan Aluetoimisto (UUDALTSTO) järjesti yhteistyössä alueensa reservipiirien kanssa Nuorten Reserviläisten päivän Santahaminassa.

Uudenmaan reservipiirien kesäjuhlaa vietettiin 3.6.2022 Tuusulan Ravintola Kerholla. Paikalla oli 25 henkilöä alueen yhdistyksistä, tällä kertaa pääasiassa reserviupseereita aveceineen.
Tervehdyssanoissa Uudenmaan reserviupseeripiirin 1.vpj Juha Liukkonen korosti vahvan maanpuolustustahdon merkitystä, joka on korostunut Ukrainassa. Ylivoimaiselta vaikuttava vihollinen kompastelee, horjuu ja joutuu perääntymään omaa isänmaataan raivoisasti puolustavan kansan edessä. – Tämä muistetaan meillä ”Talvisodan henkenä” johon myös ukrainalaisten taistelutahtoa on verrattu.
Maanpuolustustahto tulee esille vahvasti myös yhdistystoiminnassa, kaikki toiminto mitä reserviläiset tekee antaa vahvan pohjan myös maanpuolustushengelle. – Nyt alkuvuoden aikana on tullut kaikkiin järjestöihin uusia jäseniä ja sekin osoittaa kiinnostusta vapaaehtoista maanpuolustusta kohtaan. Tähän ”huutoon” on vain pystyttävä vastaamaan ja löydettävä keinot saada uusillekin jäsenille mieluista toimintaa jatkuvuuden kannalta, jatkaa Liukkonen. Lopuksi hän esitti, että tälle jo perinteiselle kesäjuhlalle toivotaan jatkoa tulevaisuudessa yhä laajemmin ja halutaan. että jäsenyhdistykset koko laajan kentän tuntee piirin ja piiri omat yhdistykset.
– Piireillä yhdessä alueen muiden maanpuolustusjärjestöjen kanssa on perinteinen tapa suorittaa omien jäsentensä palkitsemisia ja huomioimisia. Palkitseminen perustuu jäsenyhdistysten ja piirien hallinnon tehtyihin ehdotuksiin. Jokainen huomionosoitus on myönnetty ansioista ja sitä tulee ylpeydellä kantaa. Palkittavilla henkilöillä tiedetään olevan yhteistä niin vahva maanpuolustushenki kuin halu viedä reserviläistoimintaa kaikissa sen muodoissa eteenpäin.
Juhlapuheen piti Järvenpään reserviupseerikerhon pitkäaikainen vaikuttaja ja myös piirin toiminnan vaikuttaja Veikko Karhumäki. Karhumäki kertoi puheessaan itsenäisen Suomen historian vaikeista alkuajoista, ja Suomen ponnisteluista ylivoimaista vihollista vastaan, jota voi verrata tämän päivän Ukrainan sotaan Venäjää vastaan. Suomi joutui ensin kansakuntaa jakavan sisällissodan kouriin, jonka jälkeen Suomi vedettiin mukaan suurvaltapelin pelinappulaksi. Karhumäki siteerasi Inkerin piispan Leino Hassisen sanoja Tarton-rauhansopimuksesta ns.Molotov–Ribbentrop -sopimuksesta. – Maailmanhistoria tuskin tuntee verisempää paperia, jonka seurauksena toinen maailmansota syttyi vain yhdeksän päivää myöhemmin. Karhumäki laittoi myös talvisodan ja jatkosodan kärsimykset mittakaavaan. – Talvisodan järkyttävät taloudelliset ja aluemenetykset tiedämme. Suomi menetti keskimäärin 230 ihmistä sodan jokaisena vuorokautena. Uhrin suuruutta ilmentää vertaus autolautta Estonian uppoamisesta 1994. Saisimme lukea lehdistä kahdesti viikossa tuollaisesta onnettomuudesta 15 viikon ajan. Karhumäki myös muistutti, että Suomikaan ei olisi selvinnyt kamppailustaan ilman ulkomaista apua ja on meidän velvollisuutemme nyt auttaa Ukrainaa. – Ukrainalaiset käyvät urhoollista puolustustaistelua Venäjää vastaan nyt jo sadannetta päivää. Siitä Ukraina selviää itsenäisenä kansakuntana saamallaan länsimaisella avulla.  Kiitos kuuluu kaikille valtioille sotilaallisesta ja kaikenlaisesta muusta avunannosta, jota Ukraina tarvitsee niin pitkään, kunnes rauhanteolle on edellytykset.
Puheen loppupuolella Karhumäki kertoi veteraanien ajankohtaisista asioista, veteraaniperinteen vaalimisen tärkeydestä jota paikallisyhdistykset ovat ansiokkaasti tehneet. Piiriä kohtaan Karhumäki esittikin haasteen, jotta myös piirissä veteraaniperinteen vaaliminen nostetaan vahvemmin esille. Lopuksi Karhumäki nosti myös esiin tälle päivälle sopivan aiheen, pitkäaikaisesta toiminnasta palkitsemiset ja huomioimiset. Niin ylentämiset kuin RUL-ansiomitalit ja muut maanpuolustusjärjestöjen myöntämät mitalit sekä tietysti valtiolliset kunniamerkit joita ansioistaan tulee ylpeydellä kantaa.

Juhlassa oli mukana myös palkitsemisia. Järvenpään reserviupseerikerhon jäsenelle kapt (res) Mika Nurmelalle luovutettiin RUL esittämä ja puolustusministerin myöntämä RUL kultainen ansiomitali. Mitalin tilaisuudessa luovutti piirien toiminnanjohtaja Risto Lehto sekä Järvenpään reserviupseerikerhon puheenjohtaja Keijo Kylmälä. Lopuksi ruokailtiin Ravintola Kerhon kattama maittava päivällinen maljapuheineen. Piirien toiminnanjohtaja Risto Lehto kiitti loppupuheessa kaikkia mukana olleita ja toivoi vastaavalle juhlalle jatkoa myös tulevaisuudessa sekä piirin ja jäsenyhdistysten yhteistyön jatkuvuutta ja kehittämistä laajalla rintamalla.

TEKSTI: JUHA LIUKKONEN
KUVAT: RISTO LEHTO

Kuvassa vasemmalla Kapt Mika Nurmela vastaanotti RUL:n kultaisen ansiomitalin Järvenpään reserviupseerikerhon puheenjohtaja Keijo Kylmälältä ja toiminnanjohtaja Risto Lehdolta. kuva: Veikko Karhumäki. Yläpuolen kuvassa Juhlapuheen pitäjä Veikko Karhumäki.

Liity jäseneksi

Alla olevilla painikkeilla Reserviläisliiton tai Reserviupseeriliiton jäsenhakulomakkeeseen.