Jouluaattona sankarihaudoilla

Viimeisimmät

Sipoossa lipunnaulaus

Sipoon Reserviläiset ry:n lipunnaulaustilaisuus pidettiin Sipoon seurakuntatalolla lauantaina 16.9.2023.

Kirkkonummen Reserviupseeriyhdistys ja Kirkkonummen Seudun Reserviläiset järjestivät yhdessä perinteisen jouluaaton kunniavartion Kirkkonummen Pyhän Mikaelin kirkon sankarihaudoilla. Kirkkonummella aaton kunniavartio on järjestetty jo 1980-luvulta lähtien, saaden alkunsa reserviupseeriyhdistyksen aiemman puheenjohtajan ja pitkäaikaisen sihteerin Anders Finskaksen ajatuksesta hänen nähtyään reserviläisten kunniavartion käydessään joulukirkossa toisella paikkakunnalla.
Kunniavartio toteutettiin parivartioina kahdessa 20 minuutin vuorossa, joiden välissä oli lyhyt lepotauko. Vartiot asettuivat sankarihaudoille ennen jouluaaton ensimmäistä jumalanpalvelusta ja jatkoivat illan viimeiseen jumalanpalvelukseen asti. Kirkkonummella parivartion varusteisiin ei ole kuulunut asetta. Poikkeuksena oli Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuosi 2017, jolloin kunniavartiossa oli deaktivoidut Suomi-konepistoolit muistuttaen, että maamme itsenäisyyttä on myös jouduttu puolustamaan asein.
Rannikkoprikaati tuki aiempien vuosien tapaan kunniavartion järjestämistä lainaamalla maastopuvut, jalkineet ja merivoimien karvalakit niille reserviläisille, joilla M05-varusteita ei ole omasta takaa. Kirkkonummen seurakunta tarjosi kunniavartion käyttöön lämpimän taukotilan pukeutumista ja parivartiovuorojen välistä levähdystä varten.

Ilahduttavasti jouluaaton kunniavartioon osallistui varttuneempien konkareiden lisäksi myös aiempaa enemmän nuoria reserviläisiä. Kunniavartio kuuluukin monen reserviläisen arvokkaisiin jouluperinteisiin tarjoten tilaisuuden rauhoittua joulun viettoon. Kunniavartioon osallistumalla voi vaalia sankarivainajien muistoa ja kunnioittaa veteraanisukupolven uhrauksia itsenäisyytemme säilyttämiseksi. 

Teksti: Tino Johansson ja Markus Lassheikki

Kuva: Tino Johansson

Jouluaaton kunniavartiossa kadetit Riku Saksa ja Ville Rehn.

Liity jäseneksi

Alla olevilla painikkeilla Reserviläisliiton tai Reserviupseeriliiton jäsenhakulomakkeeseen.