Sivistyksen voimalla

Viimeisimmät

Sipoossa lipunnaulaus

Sipoon Reserviläiset ry:n lipunnaulaustilaisuus pidettiin Sipoon seurakuntatalolla lauantaina 16.9.2023.

Sivistyksen voimalla kohti lottamaisen neuvokasta yhteiskuntaa

Lottamuseolla vietetään tänä vuonna sivistyksen teemavuotta. Teemavuosi näkyy erityisesti museon sosiaalisessa mediassa, tapahtumissa ja opastuspalveluissa. Olemme myös tehneet Sivistyksen voimalla -mobiiliopastuksen, jonka kautta voi perehtyä lottaliikkeen historiaan sivistyksen näkökulmasta. Lue QR-koodi ja testaa tietosi!

Lottamuseo osaksi Tuusulan kunnan Taika Kultsua ja Kultsua

Lottamuseo on osa Tuusulan kunnan kulttuurikasvatussuunnitelmia, Taika Kultsua ja Kultsua. Varhaiskasvatuksessa olevat 5–6-vuotiaat pääsevät osallistumaan työpajoihin jo tänä keväänä ja perusopetuksen 8.-luokkalaisten kanssa aloitetaan viralliset vierailut vuoden 2024 alussa. Tulevaisuudessa yhteistyö mahdollisesti laajentuu koskemaan myös toisen asteen kulttuurisuunnitelmaa.

Lottamuseon iltamat -työpajassa esikoululaiset tutustuvat Lottamuseon näyttelyihin ja järjestävät iltamat. Työpajassa askarrellaan erilaisia tuotteita iltamiin, valmistetaan lahja tuntemattomalle ystävälle ja harjoitellaan esityksiä pienryhmissä. Työpajan aikana pohditaan talkootyön, yhdessä tekemisen, hyväntekeväisyyden ja välittämisen teemoja.

8.-luokkalaiset oppilaat tutustuvat työpajoissa Lotta Svärd -järjestön ja suomalaisten naisen historiaan vuosittain vaihtuvan teeman kautta. Oppilaat suunnittelevat pienryhmissä sosiaaliseen median julkaisun, jossa he käsittelevät läpikäytyä teemaa haluamastaan näkökulmasta. Työpajan lopuksi tehtäviä tarkastellaan mediakasvatuksen näkökulmasta. Molemmista työpajoista tulee myös osa museon palvelutarjontaa, ja ne ovat kaikkien halukkaiden ryhmien varattavissa.

Lotta Svärd Säätiö tarjoaa Taika Kultsun ja Kultsun kautta vieraileville ryhmille lounaan Lottakanttiinissa sekä tukee Kultsua myös kuljetuskustannuksissa. Olemme innoissamme alkavasta yhteistyöstä Tuusulan kunnan kanssa ja odotamme uusia vieraita jo innolla!

Menoa ja vilskettä 112-päivänä!

Sivistyksen teemavuosi potkaistiin käyntiin tapahtumien osalta 11.2. järjestetyllä lasten 112-päivällä. Aurinkoinen pakkassää houkutteli paikalle runsaasti innokkaita kävijöitä.

Mukana tapahtumassa oli Itä-Uudenmaan poliisilaitos, Tuusulan VPK ja Tuusulan EKL palvelut Oy. Kävijät pääsivät tutustumaan poliisiautoon ja poliisin droneihin. Tuusulan VPK toi paikalle paloauton ja tarjosi niin lapsille kuin aikuisille mahdollisuuden harjoitella alkusammutusta. Tuusulan EKL palvelut Oy:n vilkkuauto myös kiinnosti monia.

Lottamuseon näyttelyssä lapset suorittivat hauskan 112-passin. Sidontaharjoitusten lomassa tuli yhden, jos toisenkin vanhemman pää tai käsi laitettua pakettiin. Myös vanhojen paristojen oikeaoppiminen teippaus ja kierrätys tuli tutuksi. Alakerrassa opeteltiin hätänumeroon soittamista ja arjen vaaratilanteiden tunnistamista.

Lottamuseolla järjestetään tapahtumia ympäri vuoden ja tänäkin keväänä on luvassa tapahtumia kaikenikäisille. Uusia tuulia -tapahtumassa 18.3. kuulemme uusimmasta lottatutkimuksesta. Seuraavaa Lasten Lauantaita vietetään 22.4., jolloin museolla voi osallistua muun muassa lottapaperinukke -työpajaan.  Lisätietoa tapahtumista löytyy Lottamuseon verkkosivuilta https://www.lottamuseo.fi

Liity jäseneksi

Alla olevilla painikkeilla Reserviläisliiton tai Reserviupseeriliiton jäsenhakulomakkeeseen.