Search
Close this search box.

Esitelmä Kartalla sodasta

Viimeisimmät

Porvoon Reserviupseerikerho ry on saanut projektitukea Porvoon kaupungilta yleisölle avoimen Maanpuolustushenkisen luentosarjan järjestämiseen.

Keväällä esitelmäsarja alkoi Helsingin yliopiston maantieteen maisteriohjelman geoinformatiikan opiskelija Aleksi Rikkisen esitelmällä ”Käsivarren juoksuhaudat” Linnankosken lukiolla PRUK ry syyskokouksen alustuksena 1,5h esitys kysymyksineen.

Syksyn 2022 esitelmätilaisuudet pidetään Linnankosken lukion auditoriossa alkaen klo18, osoite Piispankatu 24-26 seuraavasti

Torstaina 13.10. Esitelmä Kartalla sodasta ”Ukrainan sodan tilannekuva ja avointen lähteiden tiedustelu” / Emil Kastehelmi.

Emil Kastehelmi on ylläpitänyt Ukrainan sodan tilannekarttaa tiiminsä kanssa sodan ensimmäisestä päivästä lähtien. Avointen lähteiden tiedusteluun perustuva karttaseuranta ja siitä johdetut analyysit ovat näkyneet niin sosiaalisessa kuin perinteisessäkin mediassa jo kuukausien ajan. Esitelmässään Kastehelmi käy läpi avointen lähteiden tiedustelua, Ukrainan sodan viimeisintä tilannekuvaa ja vähemmälle huomiolle jääneitä havaintoja sodasta. Ukrainan tilanneseurannan lisäksi Kastehelmi työskentelee sotahistorian ja politiikan parissa. Hän on muun muassa toteuttanut Aleksi Rikkisen kanssa monivuotisen kartoitustutkimuksen Käsivarren Lapissa toisen maailmansodan Sturmbock-linjalla ja julkaisee pian esikoistietokirjansa. Lisäksi Kastehelmi on sotahistorian saralla tehnyt niin dokumentti- kuin podcast-sarjoja, joita voi kuunnella mm. YLE Areenassa. https://areena.yle.fi/1-50397617

Kastehelmi on valtiotieteiden kandidaatti Turun yliopistosta, ja on opiskellut taloussosiologiaa sekä talousmaantiedettä.

Torstaina 10.11. klo18 Sakari Sarjakoski: ”Satelliittikuvatiedustelu Ukrainan sodassa” 

Mitä ovat satelliittikuvatiedustelun keskeiset tekniikat 2020-luvulla?
Miten kaupallisten ja avointen satelliittikuvien saatavuus on vaikuttanut sekä kineettiseen- että informaatiosodankäyntiin?
Mikä rooli satelliittikuvilla on avointen lähteiden tiedustelussa?

Sakari Sarjakoski vastaa esitelmässään näihin kysymyksiin Ukrainan sodan viitekehyksessä. Hän osallistuu Ukrainan sodan tilanneseurantaan Emil Kastehelmen avointen lähdeaineistojen tiedusteluryhmässä, jossa hänen roolinsa on painottunut satelliittikuvien tulkintaan ja siitä saatavaan paikkatietoon ja tilannekuvan luomiseen.

Sarjakoski työskentelee paikkatietokonsulttina satelliittivalvontajärjestelmien kehityksen parissa ja osallistuu geoinformatiikan opetukseen Helsingin yliopistossa maantieteen opintojensa ohessa.

Liity jäseneksi

Alla olevilla painikkeilla Reserviläisliiton tai Reserviupseeriliiton jäsenhakulomakkeeseen.