Majoitusparakki pystyssä, saunaa rakennetaan

Viimeisimmät

Piirineuvosto

Piirineuvoston toiminnan periaate on, että se antaa mahdollisuuden jäsenistölle olla mukana reserviläistoiminnassa vielä varsinaisen aktiivisen hallinnollisen yhdistystoiminnan jälkeenkin.

Taruksella työt etenee

Koulutuskeskuksen kunnostusprojekti on edennyt rivakasti. Vuosi sitten remonttia vasta käynnisteltiin ja ensi kevääksi pitäisi olla jo valmista.

Luentosarja Porvoossa

Porvoon Reserviupseerikerho ry on saanut projektitukea Porvoon kaupungilta yleisölle avoimen Maanpuolustushenkisen luentosarjan järjestämiseen.

Toimintaa naisille

Maanpuolustuskoulutus MPK järjestää kokonaismaanpuolustuskoulutusta, johon naiset voivat osallistua samoin edellytyksin kuin miehet, lisäksi osa koulutustarjonnasta on kohdennettu pelkästään naisille.

Kesäretki

Lämmin aurinkoinen sää ja hyvä yhteishenki loivat erinomaiset puitteet Kirkkonummen Reserviupseeriyhdistyksen ja Kirkkonummen Seudun Reserviläisten kesäretkelle Santahaminaan kesäkuun toisena lauantaina.

Sipoon Reserviläiset toimii

Kevätkaudella tapahtunut jäsenmäärän tuplaantuminen on ilahduttavasti näkynyt myös käytännön toiminnassa, kun osallistujamäärät ovat kasvaneet.

Taruksella tehtiin loppuviikosta uuden saunan runkoa. Reserviläisliiton talkoolaiset löivät parissa päivässä rungon pystyyn vesikattoon asti, jonka jälkeen paikallinen urakoitsija jatkaa työtä valmiiksi asti. Lauteille mahtuu toistakymmentä reserviläistä; löylyhuoneen lisäksi uudisrakennukseen tulee pukuhuone ja terassi järvelle päin.
– Vanha sauna saa jatkoaikaa SäRes Centerissä, jossa se pääsee palvelemaan vielä kulissikoppina airsoft-radalla, sanoo Reserviläisliiton varapuheenjohtaja Kari Salminen.
SäRes Center on Sääksmäelle tänä kesänä avattu suuri rata-alue, joka soveltuu myös viranomaisten harjoitteluun. Tätäkin yhteisöllisen toiminnan paikkaa on Salminen ollut tekemässä alusta lähtien.
Taruksen toinen pienempi saunarakennus on vielä käytettävissä. Koulutustoimintaan ei ole mittavan muutostyön aikana tullut katkosta, kun vanhoja majoitusparakkeja on käytetty toistaiseksi. Reserviläiset ja Reservinupseerit eteläisestä Suomesta on varanneet tiloja entiseen tapaan viikonloppuisin.

Kevääksi valmista

Uusi parakkikokonaisuus tuotiin paikalle juhannusviikolla. Yhdeksän kappaletta 12×4,20-metristä elementtiä asennettiin jonoon perustusten päälle ja nyt on alkanut veden ja viemärin sekä sähkön yhdistäminen.
10 vuotta vanhat parakkielementit ovat siistissä kunnossa. Ne ovat olleet viimeksi lahtelaiskoululaisten väistötiloina. Vastaisuudessa runsaan 300 m2 tiloissa mahtuu yöpymään noin 40 henkeä armeijatyyliin kerrossängyissä ja tilaa jää vielä reilusti ruokailuun ja koulutukseen. Rakennukseen tulee ilmastointi ja lämmityksen lisäksi ilmalämpöpumput.

– Käytävä on sen verran leveä, että tarvittaessa voidaan seinustalle laittaa hätämajoitussänkyjä. Pituuskin riittää ampumaharjoituksiin laser-aseilla.

Salminen kiittää Padasjoen kuntaa mallikkaasti sujuneesta lupaprosessista. Kiitoksen ansaitsevat myös rahoittajatahot sekä paikalliset reserviläiset, jotka ovat paikallistuntemuksellaan edistäneet urakkaa.

– Puolustusvoimille iso kiitos siitä, että saamme käyttää 150 metrin rataa. Pitkän matkan isojen ruutiaseiden radat ovat harvassa etenkin Etelä-Suomessa.

Ampumarata sijaitsee sadan metrin päässä majoitusparakista. Myös Padasjoen Reserviläisten pistooli- ja sovellettu rata näkyy majapaikan ikkunoista ja Taruksen maasto tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet muuhunkin harjoitteluun kuten kartanlukuun.

Maanpuolustustahto on nyt epävakaan maailmantilanteen vuoksi korkealla ja ajanmukaiset koulutuspaikat ovat entistä kysytympiä. Salmisen mukaan elokuun puoliväliin mennessä Reserviläisliitto on saanut jo 9500 uutta jäsentä.

– Yhteensä jäseniä on jo 45 000 ja mikä ilahduttavinta, myös nuoret ovat nyt enenevässä määrin kiinnostuneet maanpuolustuksesta. Jäsenten keski-ikä on 30 vuotta.

Koulutuskeskuksen kunnostusprojekti on edennyt rivakasti. Vuosi sitten remonttia vasta käynnisteltiin ja ensi kevääksi pitäisi olla jo valmista. Salminen hankki puutavaran ja muut rakennustarpeet sattumoisin sopivasti juuri ennen hintojennousua – säästöä kertyi useita tuhansia euroja. Salminen tavoittelee Reserviläisliiton puheenjohtajan paikkaa. Valinta tehdään marraskuun liittokokouksessa Jyväskylässä.

Koulutuskeskus työllistää jatkossakin padasjokelaisia. Salminen etsii koulutuskeskukselle siivoojaa, joka kävisi kerran kuukaudessa putsaamassa paikat, vaikka ryhmien kuuluu toki siistiä jälkensä. Samoin haussa on pitopalveluyrittäjä, joka voisi tarvittaessa toimittaa kunnon sapuskaa päivän metsässä rymynneille reserviläisille. Oma kokkailu jää herkästi makkaran käristämiseen.

TEKSTI JA KUVAT: PADASJOEN SANOMAT

Liity jäseneksi

Alla olevilla painikkeilla Reserviläisliiton tai Reserviupseeriliiton jäsenhakulomakkeeseen.