Search
Close this search box.

Reserviläisammunnan SM-kilpailut

Viimeisimmät

Uudenmaan reservipiirien RA-mestaruuskilpailut kisattiin Upinniemessä 21.5.2022. Kilpailu toimi samalla esikilpailuna Uudenmaan joukkueen kokoamiseksi. Tiedossa olevat kesän kiireet, samanaikaiset kilpailut ja matka kilpailupaikalle aiheuttivat haasteita joukkueen kokoamisessa. Ampujista löytyi kuitenkin intoa lähteä matkalle kohti Hiukkavaaraa edustamaan piirejä.

Joukkueen matkaan laittamisessa tuli hieman mutkia matkaan lainsäädännön kanssa. Kiväärit ja pistoolit olisi saatu matkaan, mutta kiväärien lippaat jäisivät Uudellemaalle. Kilpailuorganisaatio ymmärsi ongelman ja heillä oli valmiudet vastata aselupa teknisiin ongelmiin. Asiaa pohdittiin muutamia päiviä. Lopulta päätin lähteä mukaan matkalle asevastaavaksi ja ilmoittauduin RA1 ja RA3 lajeihin mukaan.

Kilpailua edeltävänä tiistaina joukkue kokoontui Kovelossa. Kohdistimme aseet lähelle ampujien vaatimuksia ja sovimme matkasuunnitelmat. Valitettavasti sain tietää torstaina yhden joukkueen jäsenistä force major esteestä mukaan lähtemisestä. Ilmoittautumisajan ollessa jo umpeutunut, jäi ainoaksi vaihtoehdoksi itseni nostaminen mukaan joukkueeseen.

Alkuperäisen kokoonpanon muututtua tuli joukkueesta erittäin Lohja painotteinen: Jukka Sassi Etelä-Lohjan Reservinaliupseereista sekä Teemu Pajuhovi ja Hannu Ansas Lohjan Seudun Reservinaliupseereista. 

Lähdimme Jukan kanssa perjantaina puolenpäivän jälkeen ajamaan Oulua kohti aseiden kanssa. Teemu matkusti pohjoiseen jo aiemmin. Matka sujui leppoisasti jutellen ja löysimme etukäteen sovitun majapaikkamme helposti. Lämpötila kaupungissa oli kesäisen helteinen. Onneksi mereltä ei tuullut, niin lämpötila asunnossa pysyi 30 asteen tietämissä. Aamulla otimme keskustasta Teemun kyytiin ja hän oli myös kuulemma valmiiksi lämmin kilpailuun. Riippuu tietysti asuinpaikasta, mutta näin “kaupunkilaisena” jonka ajomatka ampumaradalle ottaa tunnin suuntaansa, Hiukkavaaran läheisyys Oulun keskustaa on kyllä hienoa. Sää alueella oli hyvä. Lämmin, lähes tyyni ja läheisen ukkosrintaman pilvet pitivät aamupäivästä häikäisevän auringonpaisteen takanaan. Se mikä näin etelän asukkaana unohtui oli verenhimoisten lentävien hyönteisten määrä pohjoisessa. Shortsit vaihtuivat pitkiin housuihin n. 30 sek. autosta ulos astumisen jälkeen.

Kilpailupaikalla ilmoittautumisen yhteydessä, saimme mukaan tuloslomakkeet jokaista ammuttavaa lajia varten ja käsiohjelman. Käsiohjelmassa oli Puolustusvoimien ja järjestäjän terveiset kilpailijoille, sekä kaikki oleelliset tiedot ampumapaikkojen sijainnista ym. palveluista.

Meidät sijoitettiin eri eriin alkuperäisen pyyntöni mukaan, koska saimme matkaan vain kaksi säännöt täyttävää lainakivääriä.

Kivääriradalle oli järjestetty hyvä äänentoisto ja näin ammunnanjohtajan komennot eivät jääneet kuulematta. Ammunta sujui hyvin johdetusti ja tauluilla toimitsijoita oli riittävästi.

Erien ja ratojen vaihdon välissä pidettiin ruokatauko. Tarjolla oli huokeaan hintaan erittäin hyvää kasviskeittoa lihan paloilla höystettynä eli hernekeittoa. Tässä vaiheessa ukkosrintama tarjosi parin minuutin ajan muutaman pisaran vettä ja taivas alkoi kirkastumaan. Pistooliradalla ampujien taso / tasaisuus paljastui jo RA3 ammunnan aikana. Tauluja vaihdettiin sarjojen välissä puhki ammuttujen alueiden vuoksi. RA4 ammunnassa sain vierestä todistaa uuden RESUL ennätyksen syntymistä (Samppa Astikainen, Pirkanmaa, 97p.).

Kuvassa Teemu Pajuhovi, Jukka Sassi, Hannu Ansas

Jukka Sassi ampui hienosti pistoolissa sarjansa neljänneksi RA3 ja RA4 lajeissa. 

Kilpailun tulokset: https://resul.fi/tulokset/reservilaisammunnan-sm-kilpailujen-tulokset/

Reserviläispuolella tätä ei yleisesti käytetä, mutta SAL:n kilpailuissa vastaava käytäntö on ollut voimassa pitkään. Ammuntatauon aikana tyhjän aseen patruunapesään / piipuun asetetaan selkeästi erottuva muovisiima tai vastaava kertomaan, että patruunapesä on tyhjä. Tätä käytäntöä kannattaa tuoda mukaan myös yhdistysten omiin harjoituksiin.

Mukava pikareissu Pohjois-Pohjanmaalle hienon lajin tiimoilta. Ensi vuonna kilpailut ovat Lahdessa. Oletettavasti ajankohta on samoilla kalenteri tietämillä. Eli kalenteri tyhjäksi ja treenaamaan.

TEKSTI: HANNU ANSAS,  ampumavastaava

Liity jäseneksi

Alla olevilla painikkeilla Reserviläisliiton tai Reserviupseeriliiton jäsenhakulomakkeeseen.